Στάση αναμονής τηρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Αίγυπτο ή έχουν επενδύσει κεφάλαια στη χώρα αυτή όπως προκύπτει από τις αναφορές στελεχών σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους προκειμένου να σχολιάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Στελέχη φαρμακευτικών εταιριών, κατασκευαστικών, πετρελαϊκών και τσιμεντοβιομηχανιών με επενδύσεις στην Αίγυπτο δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις ενώ σε μετακίνηση υπαλλήλων έχουν προχωρήσει τα ΕΛΠΕ που μετακίνησαν τρεις έλληνες εργαζόμενους τους.

Εν τω μεταξύ, πτώση 17,1% παρουσιάζουν οι Ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο το δεκάμηνο του 2010 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ οι εισαγωγές μας από την Αίγυπτο κινήθηκαν επίσης πτωτικά (μείωση 28,2%) και εν τέλει ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 23,6%. Ένα μήνα πριν, η Αίγυπτος βρισκόταν στην 24η θέση μεταξύ των πελατών μας σε παγκόσμιο επίπεδο (19η θέση το αντίστοιχο διάστημα το 2009) – για το εννεάμηνο του 2010 – ενώ σε ότι αφορά στους προμηθευτές μας το ίδιο διάστημα καταλάμβανε την 33η θέση (32η το 2009).

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με την πορεία του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Το διμερές εμπόριο κατέγραψε πτώση (-32,9%) σε σχέση με το 2009 και η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των ελληνικών εισαγωγών από την Αίγυπτο (-40,5%) και κατά δεύτερο λόγο στη μείωση των εξαγωγών μας (-20,6%). Αποτέλεσμα αυτής της πορείας ήταν η συρρίκνωση του εμπορικού μας ελλείμματος με την Αίγυπτο κατά 73%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το γραφείο Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Κάιρο η πτώση των εξαγωγών του βάμβακος ήταν καθοριστικής σημασίας στην πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών για το πρώτο εξάμηνο του 2010 καθώς μειώθηκαν κατά -38% και το ποσοστό αυτό ήταν περίπου το μισό των εξαγωγών μας προς την Αίγυπτο το 2009. Επίσης μειώθηκαν οι εξαγωγές μας σε τσιγάρα καπνό και σε προϊόντα χάλυβα.

Αντίθετα πρέπει να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές τσιμέντου προς τη συγκεκριμένη αγορά που ανέβασαν τον κλάδο στη δεύτερη θέση (13,3%) του συνόλου των εξαγωγών μας αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πτώση που προαναφέρθηκε. Παράλληλα σημαντική αύξηση σημείωσαν και τα προϊόντα σιδήρου που κατέλαβαν την τρίτη θέση (10,7%) επί του συνόλου των εξαγωγών μας προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά, βασικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Αίγυπτο είναι βαμβάκι, καπνά και σε προϊόντα πετρελαίου και εισάγει κυρίως, προϊόντα πετρελαίου, λιπάσματα και σίδηρο-χάλυβα.