Την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου υποδεικνύει ο δείκτης αναδυόμενων αγορών της HSBC, μετά τα επίπεδα ρεκόρ του πρώτου τριμήνου.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας και της Βραζιλίας έχουν αντισταθμίσει την ανάπτυξη στις BRIC χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), με την Ινδία και τη Κίνα να παραμένουν σχετικά δυνατές ακόμα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της HSBC, Stephen King, στο CNBC.

Η παραγωγή παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, κυμαίνεται ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρήθηκαν πριν την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», σημείωσε ο King. «Αυτό αντανακλά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των νέων παραγγελιών, ειδικά στις εξαγωγές του μεταποιητικού κλάδου», συμπλήρωσε. Τα μέτρα λιτότητας καθώς και η αναμενόμενη ύφεση στις ανεπτυγμένες αγορές θα οδηγήσουν σε πτώση του παγκόσμιου εμπορίου, τόνισε ο King.

«Μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε. Τα κέρδη από τις εξαγωγές για τις εταιρείες του αναδυόμενου κόσμου δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τον King.

«Η δυναμική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές από το πρώτο εξάμηνο του 2009, πέτυχε τελικά λακκούβα στο δρόμο».

Ωστόσο ο Κing επισήμανε ότι υπάρχουν και θετικά νέα. «Τα καλά νέα είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές, έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο των υπέρογκων χρεών, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ανάλογους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς με αυτούς που θα επιβληθούν στις μεγαλύτερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου κατά τα επόμενα έτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος.
Πηγή: capital.gr