Λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών και σε υψηλά τριών μηνών βρέθηκε σήμερα η αγορά διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε περίπου 10%. Το Χ.Α. κινήθηκε σε θετικό πρόσημο χωρίς την συνδρομή των τραπεζών, που συνέχισαν την υποαπόδοσή τους για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στηριζόμενο στα καλά νέα που έρχονται από το μέτωπο της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μικρομετόχων. Η αγορά έκλεισε στις 1.567,83 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,18%.

Η μείωση της φορολογίας στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και η μείωση του φόρου στα μη διανεμόμενα κέρδη, καθώς και η χαμηλή φορολογία στο 25% των μερισματούχων έδωσε ώθηση στο Χ.Α., προερχόμενη κυρίως από τα ξένα σπίτια. Οι ξένοι επιβραβεύουν ταυτόχρονα την κυβέρνηση για την απόφασή της να μην επιβάλει φόρο υπεραξίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο ΟΠΑΠ, που έκλεισε με κέρδη 8,35%, εταιρεία που παραδοσιακά δίνει υψηλό μέρισμα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι ευνοείται από το νέο νομοσχέδιο για τον τζόγο.

Κέρδη πάνω από 5% για την Πειραιώς εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί από τους ξένους. Αντίδραση πάνω από 4% και νέα υψηλά για την Coca Cola, πάνω από τα 22 ευρώ, εταιρεία που επίσης ευνοείται από τις φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης και ο Μυτιληναίος (κέρδη 4,05%), ΕΛΠΕ (4,04%).

Κέρδη από την Κύπρου, που ενισχύθηκε κατά 3,61%, ένα από τα πλέον αγαπημένα χαρτιά των ξένων, Motor Oil (3,61%) με, επίσης, υψηλή μερισματική απόδοση και ΟΤΕ. Στον αντίποδα η μέρα εδεν ευνόησε τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δοθεί οριστική λύση σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη στην κρίση χρέους που μαστίζει τη χώρα.

Πτώση 2,38% για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ, 1,69% για την Alpha, στα 4,08 ευρώ και 1,46% για την Εθνική, στα 6,75, καθώς πάνω από τα 7 ευρώ υπάρχει αδυναμία. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 132,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 112,1 έγιναν στον 20άρη. Η πλειονότητα των μετοχών ενισχύθηκε, έναντι 53 που υποχώρησαν.

Πηγή: reporter.gr