Πρεμιέρα κάνει αύριο, 1η Ιουλίου, το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας για εκείνους που απασχολούνται σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, παρά το γεγονός ότι πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ ζητούν την παράταση στην εφαρμογή της, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον από το υπουργείο δεν έχει διαφανεί καμία απολύτως πρόθεση να αναβάλει την εφαρμογή του.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου εντάχθηκαν πιλοτικά στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 ενώ από την 1η Ιουλίου του 2024 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή για τους συγκεκριμένους κλάδους. Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Στην ενημερωτική εγκύκλιο παρέχονται απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα σε σχέση με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στοχεύει στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα είναι δυνατή η καταχώρηση τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και υπερωριών.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Οι ποινές για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη την κάρτα εργασίας, αλλά και για αυτές που θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργαζομένου: 10.500 ευρώ.
  • Μη τήρηση για τουλάχιστον δέκα έτη των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εργατική διαφορά: 4.000 ευρώ.
  • Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που αποκλίνουν από την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης: 3.000 ευρώ.
  • Μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης: 3.000 ευρώ.
  • Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο χωρίς ενεργοποίηση της ευέλικτης προσέλευσης και της ψηφιακής κάρτας εργασίας: 2.000 ευρώ.
  • Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε περίπτωση μεταβολών στοιχείων δήλωσης πριν την εφαρμογή της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο: 2.000 ευρώ.
  • Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» μερικώς απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας πριν την μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο: 2.000 ευρώ.
  • Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» πλήρως απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου: 600 ευρώ.