Φαίνεται πως τα νέα για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι ευχάριστα, σε αντίθεση με την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Απροσδόκητα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στη χώρα μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο δείκτης τιμών για τα τρόφιμα βρέθηκε τον Μάιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο, η Ελλάδα κατείχε την πρωτοκαθεδρία στον τομέα αυτό, καθώς ο δείκτης τιμών των τροφίμων ήταν αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν ότι δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση. Ο πρώτος αφορά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία φαίνεται να αποδίδουν. Η εφαρμογή ελέγχων στις τιμές βασικών αγαθών και η ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων έχουν συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την ολοκλήρωση του κύκλου της ακρίβειας, που είχε ξεκινήσει το προηγούμενο έτος λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Αν και τα στοιχεία προσφέρουν ικανοποίηση στην κυβέρνηση και την οικονομία στο σύνολό της, οι καταναλωτές δεν βλέπουν σημαντική ανακούφιση, καθώς οι αυξήσεις τιμών λειτουργούν σωρευτικά και δεν υπάρχουν ενδείξεις για αναστροφή της κατάστασης. Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά παραμένουν υψηλές, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα δεν είναι πλέον ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη

Σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή 31/5 η Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα δεν είναι πλέον ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Ο σχετικός δείκτης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ, αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σημειώνοντας αύξηση χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν 2,6% για τον Μάιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο δείκτης τιμών τροφίμων στην Ελλάδα ήταν συστηματικά υψηλότερος τους προηγούμενους μήνες.

Η μεγάλη έκπληξη προήλθε από τον συνολικό πληθωρισμό, που σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε για τον Μάιο στο 2,3%, από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο. Αυτό συνέβη εξαιτίας της επιβράδυνσης των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% από 2,4% τον Απρίλιο. Η σύγκριση αυτή δείχνει ότι η ελληνική οικονομία καταφέρνει να περιορίσει τον πληθωρισμό αποτελεσματικότερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των αναλυτών από το Bloomberg, η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν εν μέρει αναμενόμενη, αλλά εκτιμήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, συγκεκριμένα στο 2,5%. Αυτό υποδεικνύει ότι οι προβλέψεις των ειδικών δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν πλήρως την αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, στη χώρα μας καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%. Αυτό το στοιχείο ενισχύει την εικόνα της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Σούπερ μάρκετ

O υψηλότερος πληθωρισμός για τον Μάιο εντοπίζεται στο Βέλγιο

Στα αξιοσημείωτα των χθεσινών στοιχείων είναι ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που είχαν σταθερά χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα, πλέον κινούνται με πολύ υψηλότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία ο πληθωρισμός τρέχει με 3,8%, ενώ στην Πορτογαλία με 3,9%. Η αύξηση αυτή αντανακλά τις διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και πολιτικές που εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες. Στο 3% ο πληθωρισμός και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερης προσοχής είναι και το γεγονός ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός για τον Μάιο εντοπίζεται στο Βέλγιο με 4,9%, όταν η ίδια χώρα μερικούς μήνες πριν, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023, είχε αρνητικό πληθωρισμό στο -1,7%. Η ραγδαία αυτή αύξηση δείχνει τη δυναμική και τις μεταβλητότητες της οικονομίας του Βελγίου. Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος υψηλότερος πληθωρισμός παρουσιάζεται στην Κροατία με 4,3%, επιβεβαιώνοντας την τάση αύξησης των τιμών σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Συμπερασματικά, η κατάσταση του πληθωρισμού στην Ελλάδα δείχνει σημάδια βελτίωσης, ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει ανησυχητική. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται φαίνεται να αποδίδουν, αλλά η πρόκληση της σταθεροποίησης των τιμών και της ανακούφισης των καταναλωτών παραμένει. Η διαρκής παρακολούθηση των οικονομικών δεικτών και η προσαρμογή των πολιτικών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και της ευημερίας των πολιτών.