Αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου, η Eurostat ανακοινώνει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάιο, κάτι που εν πολλοίς θα ανάψει πιθανότατα το «πράσινο φως» για την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από δύο και πλέον χρόνια και 10 συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στο 4,75%.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη αύξηση από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 0,25% στο 0,75%, και η τελευταία στις 20 Σεπτεμβρίου του 2023, από το 4,5% στο 4,75%.
Το «τέρας» του πληθωρισμού δεν λέει να ηττηθεί παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά σε καμία περίπτωση στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή κάτω από το 2%.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν αναλυτές, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Μάιο θα σημειώσει μικρή άνοδο στο 2,5% από 2,4% που ήταν τον Απρίλιο.
Εκείνο πάντως που προκαλεί ανησυχία είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Μάιο, που απογοήτευσε τις αγορές, αφού κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Σε εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με ρυθμό 2,8% ετησίως, επιταχύνοντας αισθητά από το 2,4% του Απριλίου. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Reuters περίμενε μεν την επιτάχυνση, αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, στο 2,7% ετησίως.
Σε επίπεδο μήνα, ωστόσο, η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε αύξηση κατά 0,2%, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, σημαντικά χαμηλότερα από το 0,6% της προηγούμενης μηνιαίας σύγκρισης.
Στο μέτωπο των υποκείμενων πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) διατηρήθηκε σταθερός στο 3% ετησίως.
Οι υπηρεσίες ήταν ο κύριος συντελεστής του καλαθιού των καταναλωτικών δαπανών, καθώς αυξήθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης των ενεργειακών αγαθών μειώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,6%, παραμένοντας αρκετά κάτω από τον γενικό ρυθμό αύξησης των τιμών.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν δεν θα είναι τέτοια ώστε να βάλουν την ΕΚΤ σε δεύτερες σκέψεις και να αναβάλει τη μάλλον προγραμματισμένη μείωση επιτοκίων για τις 6 Ιουνίου.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο χορός καλά κρατεί με τις νέες «καμπάνες» να έρχονται αυτή τη φορά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Όπως σημείωσε, «η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές, συχνά ταυτόχρονες, κρίσεις και προκλήσεις. Οι κρίσεις και οι προκλήσεις αυτές αφορούν ζητήματα γεωπολιτικά, ενεργειακά, κοινωνικά, και όλα, άμεσα ή έμμεσα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ευρύτερα τη βιωσιμότητα». Και παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι «η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες».