Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε σε πτωτική τροχιά, παρά τη μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ότι η αγορά έχει σχεδόν πλήρως απορροφήσει τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία και την αγορά πετρελαίου. Πλέον, επανήλθε στην προηγούμενη κατάσταση, όπου οι αυξομειώσεις είναι αποτέλεσμα των προσδοκιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, ειδικά της ζήτησης από την Κίνα.

Οι τελευταίες ενδείξεις προσδιόριζαν τη ζήτηση πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις αλλά και τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που περιόρισαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την αγορά.

Οι τιμές του Brent τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε σχετικά στενό εύρος τιμής, μεταξύ 82 και 84 δολαρίων το βαρέλι, ενώ λίγο χαμηλότερα, κάτω από τα 80 δολάρια, κινείται το αμερικανικό αργό.

Τα δύο αυτά συμβόλαια κινήθηκαν χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed συζητούσαν αν τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλά, για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, αντισταθμίζοντας τα κέρδη, λόγω ανησυχιών από τη σύγκρουση στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Φρένο στην πορεία του χρυσού

Την ίδια στιγμή μπήκε φρένο και μάλλον απότομο στην πορεία του χρυσού. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είχε κινηθεί έντονα ανοδικά τους τελευταίους δύο μήνες, δίνοντας διέξοδο στους επενδυτές και στις αγορές, αφού παραδοσιακά αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Από τα υψηλά των 2.430 δολαρίων η ουγγιά έχει βρεθεί στα 2.340 δολάρια, που αποτελεί μεγάλη υποχώρηση -για τα δεδομένα του χρυσού- σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής στο τρέχον επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας έτσι το δολάριο. Η ισχυρότερη αξία του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο (σε δολάρια) πιο ακριβό για τους επενδυτές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω των ενδείξεων για αδύναμη ζήτηση. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ Banking Group, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από την έναρξη της αμερικανικής περιόδου οδήγησης. Συνήθως, αυτό συμβαίνει κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι σχολές είναι κλειστές και οι άνθρωποι έχουν διακοπές, οπότε η ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται λόγω των ταξιδιών διακοπών και των εκδρομών. Αυτή η περίοδος συνήθως εκτείνεται από το Μέμοριαλ Ντέι (τέλος Μαΐου) έως το Λέιμπορ Ντέι (αρχές Σεπτεμβρίου).

Παρά ταύτα, η αγορά συνεχίζει να ελπίζει ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα επεκτείνουν τις περικοπές στην προσφορά και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει τη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, δεσμευόμενη να συνεργαστεί με τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+. Αυτή η δήλωση ακολούθησε την πρότασή του για αρνητική απάντηση στις περικοπές παραγωγής που προτάθηκαν από τον ΟΠΕΚ+.