Μία μόνο συνεδρίαση ήταν αρκετή για να επιστρέψει η απαισιοδοξία στην αγορά και το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., όχι μόνο δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 1.470 μονάδων, αλλά έσπασε πτωτικά ακόμα και τη στήριξη των 1.450 μονάδων, για να κλείσει στις 1.443 με απώλειες 1,07%.

Η… πολυφωνία που διακρίνει την κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρό της κ. Θ. Πάγκαλο να εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί το σύνολο του χρέους, τη στιγμή που η κυβέρνηση για του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδινε κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του χρέους και των όρων της τρόικας, περνάει διφορούμενα μηνύματα στις αγορές, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α. Κυρίως, περνάει μήνυμα αδυναμίας στους πιστωτές, κάτι που εκφράστηκε στο νέο σκαρφάλωμα των spreads προς τις 840 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η δημοπρασία των εντόκων υπερκαλύφθηκε.

Από την άλλη, δεν «άρεσε» στην αγορά, ενώ είχε καλλιεργηθεί λύση και αποτέλεσμα, ότι στη Σύνοδο του Eurogroup δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της τρόικα από την Ελλάδα, των όρων και βεβαίως της έκδοσης ευρωομολόγου. Αντ’ αυτού το θέμα παραπέμφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Υπό τα δεδομένα αυτά, εγχώριοι και ξένοι παίκτες αναλώθηκαν σε κινήσεις short, αλλά και σε απευθείας ρευστοποιήσεις, τη στιγμή που η ρευστότητα δοκιμάζεται από τυις εν εξελίξει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Πειραιώς και Marfin Popular.

Γενικότερα, σήμερα δεν ήταν η ημέρα των τραπεζών, αν και προέρχονται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Τα αποτελέσματα 4ου 3μήνου της Citigroup δεν ικανοποίησαν τις αγορές, ενώ η δήλωση του Όλι Ρεν για αυστηρά stress tests τον Μάιο κατέστησε τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Η πτώση των τραπεζών επανέφερε τον 230άρη στις 672 μονάδες, πολύ κοντά στη στήριξη των 670 μονάδων. Πτώση 4,21% κατεγράφη στην Alpha, που έκλεισε στα 3,64 ευρώ, 6,41% στην ΑΤΕ, στα 0,73 ευρώ, 3,46% στη Eurobank, στα 3,63 ευρώ και 2,02% στην ΕΤΕ, στα 6,32 ευρώ.

«Βουτιά» σημείωσε ακόμα η Βιοχάλκο, κατά 2,79%, Τ.Τ. 4,36%, Τιτάν 3,41%. Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΜΙG και OTE. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 122 υποχώρησαν και 44 ενισχύθηκαν με 57 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 88,24 εκατ. ευρώ.

Πηγή: reporter.gr