Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπλασης της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου έγινε σήμερα καθώς, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της ΕΑΧΑ Α.Ε., Ντόρα Γαλάνη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτή η περιοχή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ζώνης, από τις πιο υποβαθμισμένες και προβληματικές του Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών, παρουσιάζοντας πολυσύνθετα ζητήματα παραβατικότητας, κοινωνικού αποκλεισμού, συρροής περιθωριακών κοινωνικών στρωμάτων, οικονομικής και πολεοδομικής υποβάθμισης που συντελούν στην αποσάθρωσή της. Με αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκεται η αναβάθμιση της αισθητικής και περιβαλλοντικής ποιότητας του χώρου, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων του, η προσβασιμότητα και η απόδοσή του στους πεζούς, η επαναφορά της κατοικίας στο κέντρο και η δημιουργία αίσθησης ασφάλειας στην περιοχή.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο ανασχεδιασμός της Πλατείας Θεάτρου, της οδού Θεάτρου, της οδού Διπλάρη, καθώς και δύο κάθετων στην οδό Μενάνδρου οδών, που καταλήγουν στην Πλατεία Θεάτρου. Η βασική πρόταση συνοδεύεται με επιμέρους άλλες για τον άξονα της οδού Μενάνδρου: σύνδεση Πλατείας Θεάτρου και προτεινόμενης νέας Πλατείας του δήμου Αθηναίων (Μενάνδρου και Ξούθου), στην περιοχή του Εθνικού Θεάτρου, τον άξονα της οδού Θεάτρου και Βαρβάκειου Αγοράς (κάθετος στην οδό Αθηνάς), παρεμβάσεις στις όψεις (στην οδό Θεάτρου, από Σωκράτους μέχρι Μενάνδρου) ως τρίτη διάσταση του δημόσιου χώρου.

Όπως ενημέρωσε η κ. Γαλάνη, οι νικητές του διαγωνισμού προσχεδίων για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου είναι:

– Πρώτο βραβείο (12.500 ευρώ), Αρχιτέκτονες: Ματθαίος Παπαβασιλείου, Βαλεντίνα Καρβουντζή. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Αγγελική Ζιούνα, Νατάσα Χολή.

– Δεύτερο βραβείο (7.500 ευρώ), Αρχιτέκτονες: Joao Prates Ruivo, Raquel Maria Oliveira, Βασίλης Οικονομόπουλος.

– Τρίτο βραβείο (5.000 ευρώ): Διονύσης Ζαχαριάς, Αλεξάνδρα Στράτου, Φίλιππος Φωτιάδης, Θεοδώρα Μουστάκη, Ηλίας Πίτσιος, Μαρίλια Τρωγάδα, Νικόλας Ευθυμιάδης, Σταύρος Βάντερβίλτ, Μέλανι Αλκίδη.

Πέρα από τα βραβεία δόθηκαν και πέντε ισότιμες εξαγορές. Θα ακολουθήσει έκθεση με όλες τις συμμετοχές και σχετική έκδοση.