Έχει το προσωνύμιο «Mingus» και τα χαρακτηριστικά της θα μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένα μυστήρια του σύμπαντος.

Πρόκειται για την πιο μακρινή στο χώρο και το χρόνο έκρηξη σούπερνόβα που έχει ποτέ παρατηρηθεί. Η επίσημη ονομασία της είναι SN SCP-0401, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός και ανήκει στην κατηγορία «Type 1a».

Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ. Επικεφαλής του Προγράμματος Κοσμολογίας Σουπερνόβα είναι ο νομπελίστας καθηγητής αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Σαρλ Περλμούτερ.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη «μέτρηση» της κοσμικής Ιστορίας και της διαχρονικής εξέλιξης της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους δύναμης που επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι πώς και γιατί η σκοτεινή ενέργεια φαίνεται να επηρεάζει την επέκταση του σύμπαντος διαφορετικά σε διαφορετικές περιοχές του.

«Με τη SN SCP-0041, έχουμε το πρώτο παράδειγμα μιας καλά μετρήσιμης σουπερνόβα, τόσο μακριά που μπορεί να αξιοποιηθεί για την μελέτη της ιστορίας επέκτασης του σύμπαντος εδώ και σχεδόν 10 δισ. χρόνια», δήλωσε ο ερευνητής Ντέηβιντ Ρούμπιν.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες σουπερνόβα που ξεκινούν ως άστρα των οποίων καταρρέει ο πυρήνας, οι τύπου 1a αρχίζουν σαν λευκοί νάνοι που απορροφούν μάζα από ένα άλλο γειτονικό άστρο-συνοδό.

Όταν το άστρο-νάνος φθάσει σε μια κρίσιμη μάζα, εκρήγνυται σε μια τιτάνια θερμοπυρηνική έκρηξη. Το φως από τις εκρήξεις αυτού του είδους, καθώς ταξιδεύει έως τη Γη, θεωρείται από τους αστρονόμους ιδανικό σημείο αναφοράς για τη μέτρηση των κοσμικών αποστάσεων, καθώς και για τον υπολογισμό του πόσο έχει επεκταθεί (διασταλεί) το σύμπαν από τότε που έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη.