Με ειδική ενημερωτική πινακίδα, στις οποίες παρουσιάζονται με απλό τρόπο, οι νέες απαιτήσεις απόρριψης στερεών απορριμμάτων στη θάλασσα, εφοδιάζει τα πλοία μέλη της, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Σημειώνεται δε, ότι την 1η Ιανουαρίου 2013, τέθηκε σε ισχύ το αναθεωρημένο παράρτημα της διεθνούς σύμβασης «ΜARPOL» από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας ΙΜΟ (International Maritime Organization) του ΟΗΕ, η οποία ελαχιστοποιεί τις επιτρεπόμενες απορρίψεις στη θάλασσα απορριμμάτων, που δημιουργούνται κατά τη συνήθη λειτουργία και συντήρηση του πλοίου.

Μία από τις απαιτήσεις, είναι η τοποθέτηση κατάλληλων πινακίδων σε χώρους του πλοίου, όπου συνήθως εκτελούνται εργασίες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, ώστε πλήρωμα αλλά και επιβάτες, να ενημερώνονται άμεσα για τις απαιτήσεις απόρριψης, όταν τα πλοία τους κινούνται μέσα ή έξω από ειδικές περιοχές.

Ανάλογες πινακίδες, η HELMEPA έχει σχεδιάσει και διαθέτει στα πλοία μέλη για τις διαδικασίες πετρέλευσης καθώς και για την καλή λειτουργία και συντήρηση του διαχωριστήρα πετρελαίου-νερού και του συστήματος επεξεργασίας λυμάτων των πλοίων.