Ενδέχεται να υπάρχουν δισεκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες στο Γαλαξία μας, συμπεριλαμβανομένων 100 πλανητών που μοιάζουν αρκετά με τη Γη και βρίσκονται μόλις 30 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.
Μια έρευνα σχετικά με τα κόκκινα αστέρια-νάνους, που βρίσκονται στο Γαλαξία μας, υπέδειξε πως υπάρχουν εννέα πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη (σούπερ-Γαίες) και δύο απ’ αυτούς θεωρούνται κατοικήσιμοι, καθώς ενδέχεται να ρέει σ’ αυτούς άφθονο νερό.
Τα κόκκινα αστέρια-νάνοι αποτελούν το 80% των 200 έως και 400 δισεκατομμυρίων στεριών που υπάρχουν στο Γαλαξία μας και οι επιστήμονες πιστεύουν πως το 40% εξ αυτών ενδέχεται να αποτελούν κατοικήσιμους πλανήτες.
Υπολογίζουν πως το 40% περίπου των ερυθρών νάνων αποτελούν βραχώδεις πλανήτες, αρκετά παρόμοιους και σε μέγεθος με τη Γη και ενδέχεται να ρέει νερό σ’ αυτούς. Οι επιστήμονες δεν εγγυώνται ότι έχει αναπτυχθεί ζωή, ωστόσο όπου ρέει νερό, θα μπορούσε να υπάρχουν και ζωντανοί οργανισμοί.
«Επειδή οι κόκκινοι νάνοι είναι τόσο κοινοί – υπάρχουν περίπου 160 δισεκατομμύρια απ’ αυτά στο Γαλαξία μας – αυτό μας οδηγεί στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια απ’ αυτούς, μόνο στο Γαλαξία μας», δηλώνει ο καθηγητής Xavier Bonfils, από το Πανεπιστήμιο του Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς ομάδας.
Οι αστρονόμοι εξέτασαν ένα προσεκτικά επιλεγμένο δείγμα 120 ερυθρών νάνων, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου 3.6 μέτρων, του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη La Silla της Χιλής.
Συνολικά βρέθηκαν εννέα «σούπερ-Γαίες», οι οποίες κυμαίνονταν από μία έως δέκα φορές τη μάζα του πλανήτη μας. Δύο βρίσκονταν εντός της κατοικήσιμης ζώνης των αστέρων Gliese 581 και Gliese 667 C.
Αντιθέτως, γιγαντιαίοι πλανήτες παρόμοιοι με τον Δία και τον Κρόνο ήταν σπάνιοι γύρω από τους ερυθρούς νάνους.
Επειδή οι κόκκινοι νάνοι βρίσκονται κοντά στον Ήλιο, αρκετές «σούπερ-Γαίες» ενδέχεται να μην βρίσκονται πολύ μακριά, σε αστρονομικούς όρους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 100 κατοικήσιμοι πλανήτες, μεταξύ 30 ετών φωτός.
Ένα ηλιοβασίλεμα από τον πλανήτη Gliese 667 C