Πληγές, ακρωτηριασμοί, εγκαύματα, θάνατος. Αυτή είναι η τύχη των μαϊμούδων στην πλούσια φύση της Κόστα Ρίκα όπου τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διατρέχουν τη χώρα δεν μονώνονται με αποτέλεσμα τα ζώα που επιχειρούν να κρεμαστούν σ’ αυτά, όπως ακριβώς κάνουν από τα δέντρα, να παθαίνουν ηλεκτροπληξία και να τραυματίζονται σοβαρά και συχνά θανάσιμα.

Αντιμέτωπος με την πραγματικότητα αυτή ήρθε ο κινηματογραφιστής Τοντ Μπίμπερ που κατέγραψε στο μίνι ντοκιμαντέρ του το πλήγμα που δέχεται η άγρια ζωή στη χώρα. Κατέγραψε όμως και την «άλλη πλευρά», την ακούραστη μάχη που δίνουν οι υπεύθυνοι του καταφυγίου «Nosara» για να περιθάλψουν τις τραυματισμένες μαϊμούδες αλλά και να φροντίσουν τα μικρά που μένουν ορφανά και συχνά είναι και τα ίδια τραυματισμένα καθώς οι θηλυκές τα κουβαλούν πάνω τους.
 
«Ανακαλύψαμε πως καθημερινά μαϊμούδες παθαίνουν ηλεκτροπληξία εξαιτίας των μη μονωμένων ηλεκτρικών καλωδίων στην Κόστα Ρίκα. Όπως κρέμονται στα κλαδιά στη ζούγκλα επιχειρούν να πιαστούν και από τα καλώδια», λέει στο βίντεο ο Μπίμπερ.

Στόχος του καταφυγίου είναι να διασώζει τα τραυματισμένα ορφανά άγρια ζώα, να τους παρέχει ιατρική φροντίδα κι επανένταξη και τελικά να τα απελευθερώνει και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκείνα που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ελεύθερα δέχονται προσεκτική φροντίδα επί μακρόν.

Δείτε το βίντεο