Τρεις διεθνείς εταιρείες αιολικών πάρκων κατέθεσαν τη δέσμευσή τους, ενόψει της μεγέθυνσης της βιομηχανίας ΑΠΕ, ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων και ερευνητικών κέντρων όπου θα απασχοληθούν 1.400 άτομα.

Η γερμανική τεχνική εταιρεία υπηρεσιών Siemens, η ισπανική εταιρεία έργων αιολικής ενέργειας Gamesa και η δανική Vestas κατασκευάστρια αεροστροβίλων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν την ανάπτυξη εργοστασίων αιολικής ενέργειας και ερευνητικών κέντρων σε παράκτιες πόλεις.

Η Siemens υπέγραψε μια πρώτη σύμβαση για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο λιμάνι του Hull, το εργοστάσιο της Gamesa θα βρίσκεται στο Dundee ενώ ερευνητική εγκατάσταση αναμένεται να ανοίξει στη Γλασκόβη.

Όμως, οι επενδύσεις τους εξαρτώνται από την εξασφάλιση μεριδίου από τον προϋπολογισμό των 60 εκατ. λιρών της βρετανικής κυβέρνησης που έχει αποφασίσει να διαθέσει σημαντικό κονδύλι για υποδομές λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ΑΠΕ.

«Ο αγώνας για την παραγωγή θέσεων εργασίας από την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι σε εξέλιξη. Είμαι αποφασισμένος για τα οφέλη που απορρέουν για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ευκαιρίες απασχόλησης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα», φέρεται να δήλωσε ο Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Chris Huhne.

Η Vestas ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα νέο κέντρο ανάπτυξης και ελέγχου λεπίδων στο Isle of Wight φέτος το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα μέχρι και 400 θέσεις εργασίας για τους ειδικευμένους μηχανικούς διαθέσιμα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έκλεισε ένα εργοστάσιο κατασκευής στροβίλων στο νησί το 2009, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους άνεργους.

Μαζί με τα έργα της Siemens και της Gamesa, τα προγράμματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 1.400 θέσεις εργασίας σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα όλο και περισσότερο ανησυχούν για την ανεργία.

«Τα σχέδιά μας για τη Γλασκόβη και το δυναμικό στο Dundee θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εξειδικευμένες και βιώσιμες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Galvet, Jorge Calvet.

Η Siemens ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι σχεδίαζε το άνοιγμα εργοστασίου αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2014, επενδύοντας περίπου 80 εκατ. λίρες. Η Gamesa σχεδιάζει να επενδύσει 150 εκατ. το 2014. Στις αρχές Δεκεμβρίου η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει μέχρι και 100 εκατ. λίρες σε μια πενταετία για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε θαλάσσιες περιοχές, με το κέντρο ανάπτυξης στο Εδιμβούργο προσθέτοντας 200 θέσεις εργασίας έως το 2015.

Ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής Vattenfall δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει το άνοιγμα ενός νέου γραφείου στο Λονδίνο. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας αναμένεται να επενδύσει δις. λίρες μέχρι το 2015 στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας της Βρετανίας.

Η Βρετανία στοχεύει στη δημιουργία 32 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας – που ισοδυναμεί με 32 μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της. Στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) έδειξε ότι η Βρετανία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, με 1.341 MW ακολουθούμενη από τη Δανία και τις Κάτω Χώρες.

πηγή: greenbusiness