Η Σοφία Μάντη έγινε viral στο διαδίκτυο, πριν τρία χρόνια, την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όταν μετά από μια ακόμα δύσκολη βάρδια στο «Γεννηματάς», είχε μιλήσει σε ένα βίντεο για τον… πόλεμο που γινόταν τότε μέσα στα νοσοκομεία και την τιτάνια μάχη που έδιναν οι υγειονομικοί για να σώσουν τους ασθενείς.

Η νοσηλεύτρια Σοφία Μάντη είδε το όνομά της τότε να παίζει παντού, αν και εκτός από την ιδιότητά της αυτή, είναι και τραγουδίστρια, κάνοντας τότε τα πρώτα σημαντικά βήματα στον χώρο του τραγουδιού που αγαπούσε από μικρή. Έκανε ένα δυναμικό ντουέτο, την «Aπόφαση» με την καταξιωμένη τραγουδίστρια Ηρώ σε στίχους και μουσική Δημήτρη Φάκου, το «Είσαι αέρας» με την υπογραφή της Ευσταθίας, αλλά και live με την Σοφία Βόσσου και την Κρινιώ Νικολάου.

Τώρα, ετοιμάζεται να δώσει το παρών στο πρώτο live της σεζόν στην Πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι @Φαβορίτα στις 27 Σεπτεμβρίου σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα από ρετρό μέχρι ελαφρολαϊκό ρυθμό. Mε αφορμή την πρώτη της εμφάνιση μετά τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις μάς αποκαλύπτεται για να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

– Ποιες ήταν οι επιρροές για να ασχοληθείς με την μουσική και το τραγούδι;

«Νομίζω η ίδια η ζωή σου δείχνει και το δρόμο και το τρόπο. Δεν θα μπορούσα να μην έχω ασχοληθεί με τη μουσική. Το λιγότερο θα ήμουν δυστυχισμένη. Μουσική υπήρχε πάντα στο σπίτι. Ένα παλιό ραδιόφωνο στη μέση του σαλονιού έδινε το παρών μέρα νύχτα, από Καζαντζίδη, Βίκυ Μοσχολιού μέχρι Εlvis Prisley και Βeatles, όμως το ελληνικό ρεπερτόριο χτύπαγε φλέβα κατευθείαν καρδιά. Ένα μικρό κιθαρόνι στα 7 μου χρόνια και η λατρεία του μπαμπά μου να μάθουμε μουσική ήταν η αφορμή για ένα μαγικό ξεκίνημα. Να μάθουμε και ο αδερφός μου και γω. Κάπως έτσι ξεκινάνε όλα τα όμορφα. Ξαφνικά και απλά μαγεύεσαι».

– Σπούδασες Νοσηλευτική και ασκείς το επάγγελμα πώς το συνδυάζεις με την δισκογραφία και τα lives; Θα άφηνες ποτέ ένα από τα δύο για να υπηρετήσεις ένα από αυτά;

«Τη Νοσηλευτική την επέλεξα. Όταν με ρωτούσαν τι θέλεις θα γίνεις όταν μεγαλώσεις έλεγα ή νοσηλεύτρια ή τραγουδίστρια. Όταν θέλεις έχεις πείσμα και διάθεση όλα γίνονται. Ο πρώτος manager του Elvis Prisley του είχε πει: “Παιδί μου δεν κάνεις γι’ αυτή τη δουλειά. Καλύτερα να γυρίσεις στο φορτηγό”. Τη συνέχεια μ’ αυτό το φοβερό ταλέντο τη ξέρουμε. Όταν αγαπάς κάτι προσπαθείς να δώσεις κομμάτι από τη ψυχή σου και να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος. Αυτό κάνω με ψυχή για τους ασθενείς μου, με καρδιά για τους ανθρώπους που με ακούν και με ακολουθούν στα live μου. Ο κόσμος αισθάνεται την αλήθεια σου. Όταν κάνεις κάτι με πάθος φαίνεται, κι από πάθος άλλο τίποτα! Σίγουρα δεν θ’ άφηνα ή τουλάχιστον δεν θέλω ν’ αφήσω τίποτα από τα δύο. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και εσωτερικής γαλήνης».

– Πώς θα χαρακτήριζες το είδος μουσικής που υπηρετείς;

«Το είδος που υπηρετώ θα το χαρακτήριζα ελαφρύ λαϊκό με στοιχεία ρετρό και ροκ. Η μουσική είναι μία. Να σε αγγίζει και να ξεσηκώνει συναισθήματα. “Μπορείς να παίξεις μουσική και με ένα κορδόνι παπουτσιών αν είσαι αληθινός”, είχε πει ένας Αμερικανός σαξοφωνίστας».

– Ποια τα ακούσματά σου που σε επηρέασαν για να κατασταλάξεις στο σημερινό σου μουσικό ύφος;

«Τα ακούσματα μου που με επηρέασαν για να κατασταλάξω στο σημερινό ύφος ήταν η Τζενη Βάνου, η Αλέκα Κανελλίδου, η Σοφία Βέμπο, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο τεράστιος Χατζιδάκις, ο μοναδικός Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Σπανός και πόσοι ακόμα»

– Πώς μπήκες στην δισκογραφίες και ποια είναι η πορεία σου εκεί; Ετοιμάζεις κάτι;

«Όταν πρωτοάκουσα τη φωνή μου ηχογραφημένη ένιωσα παράξενα. Όταν μιλάω στο τηλέφωνο μου λένε τι ωραία χροιά. Είναι ευλογία το ότι έχω ηχογραφήσει 10 κομμάτια υπέροχα όλα. Το 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη μου ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά από την ΜLK με τίτλο “Απόφαση” σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Φάκου ενός ιδιαίτερου τραγουδοποιού με φρέσκο ήχο και ταπεραμέντο. Το 2022 κυκλοφόρησε το ντουέτο με την Ηρώ όχι από κάποια εταιρεία. Το 2023 κυκλοφόρησε το “Είσαι Αέρας” με την υπογραφή της Ευσταθίας από το Μετρονόμο.
Όλα υπάρχουν στο Youtube. Κάτι συζητάω, για νέο υλικό όμως δεν είναι ακόμα κάτι προς ανακοίνωση».

– Μίλησε μας για τις συνεργασίες σου και ποιες ξεχωρίζεις;

«Όλες μου οι συνεργασίες ήταν υπέροχες. Ξεχωρίζω αυτή με την Ηρώ στο studio έναν άνθρωπο που θαυμάζω και αγαπάω πάρα πολύ. Ευφυής, αληθινή με ήθος και αλήθεια. Φανταστικός άνθρωπος με περίσσιο ταλέντο φωνής και μουσικότητας. Τη συνεργασία μου με τη Σοφία Βόσσου. Ένας φωτεινός, ακομπλεξάριστος άνθρωπος με ψυχή και καρδιά μικρού παιδιού. Η Ευσταθία άλλο παιδί με μοναδικά στοιχειά στο χαρτί και τις νότες. Γλυκιά και δοτική. Η συνεργασία μου επίσης με τη Κρινιώ Νικολάου. Ένας άνθρωπος γλυκός με ποιότητα, ήθος και συνέπεια σ’ αυτό που κάνει. Τις αγαπάω όλες πολύ και τις ευχαριστώ βαθιά».

– Ως νοσηλεύτρια ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζεις στο σύστημα υγείας; Είχες απασχολήσεις μέσα από αυτή σου την ιδιότητα κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Ωχ τώρα αγγίζεις ένα θέμα που πονάει και αιμορραγεί. Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλοι πάνω κάτω ξέρουμε ότι τα πράγματα εκεί είναι δύσκολα. Αυτό που κρατάει υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι το φιλότιμο, η υπομονή, ο όρκος που δώσαμε. Όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, εμείς οφείλουμε να είμαστε εκεί για τους ασθενείς μας. “Όλα για τη φανέλα” που λένε μέχρι να κρεμάσουμε παπούτσια. Την περίοδο της πανδημίας δούλευα σε κλινική covid. Ήταν μια εμπειρία δύσκολη και μοναδική γιατί δεν ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αχαρτογράφητα όλα.
Με το ένστικτο, την αγάπη και τη πίστη μας για το συνάνθρωπο μείναμε δυνατοί και ενωμένοι για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Με αρκετές απώλειες, όμως τα καταφέραμε. Μέσα σε όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα ένα βράδυ μόλις είχα τελειώσει βάρδια και είχα βγάλει την άσπρη στολή μέσα στον ιδρώτα, έκανα μια ανάρτηση πώς βίωσα κάποιες στιγμές. Έγινε viral σε λίγα μόλις λεπτά με χιλιάδες likes, σχόλια αγάπης και πικρόχολα ταυτόχρονα. Την επόμενη μέρα το πρωί ξύπνησα και είχα 60 αναπάντητες κλήσεις. Όλοι οι δημοσιογράφοι ήθελαν να βγω στον αέρα να πω δυο λόγια πως βιώνουμε όλο αυτό που είχε συμβεί. Ήταν πραγματικά ασύλληπτο και είναι κρίμα τους υγειονομικούς να τους θυμόμαστε μόνο στα ζόρια όπως τους πυροσβέστες μόνο τα καλοκαίρια. Η δουλειά μας δεν έχει αργίες Κυριακές και γιορτές. Είναι μια μάχη καθημερινά».

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 21:30
@Φαβορίτα, Πλ. Αβησσυνίας 10, Μοναστηράκι