Επειδή το σαββατοκύριακο πάντα δεν είναι αρκετό και θέλουμε κι άλλο, εμείς σας προσφέρουμε μερικές ιδέες για ανέξοδη διασκέδαση στην πόλη της Αθήνας.

Κινηματογραφική προβολή «Τουλάχιστον ένας αναστεναγμός», στις 19:30 στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Η Λούνα (Βιθέντα Νντόνγκο), ερασιτέχνης σκηνοθέτρια, γνωρίζει τον Τσίκο Κάνια μετά από μια συναυλία του συγκροτήματος Mártires del Compás που της αρέσει πάρα πολύ. Αποφασίζει να περάσει αμέσως στη δράση. Το σχέδιό της είναι φιλόδοξο αλλά αρκούντως ενδιαφέρον για να επιβιώσει όλων των εμποδίων: να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το φλαμένκο του 20ου αιώνα, το φλαμένκο μπίλλυ, το «αστικό φλαμένκο». Ο φίλος της ο Μάνου (Manu (Πάουλ Μπερρόντο), θα αναλάβει τη φωτογραφία και την κάμερα. Η ταινία θα περιλαμβάνει συναυλίες, συνεντεύξεις και αληθινά περιστατικά και ένα πέρασμα απ’ τα διαφορετικά είδη τραγουδιού φλαμένκο. Αυτή τη διαδρομή θα την κάνουν μόνοι τους, προσλαμβάνοντας έναν ηχολήπτη όπου πηγαίνουν με ελάχιστα μέσα. Και στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα δουν τις ζωές τους ν’ αλλάζουν…

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Χολαργού παρουσιάζεται στις 20:00 το έργο Προμηθέας του Παναγιώτη Καρούσου, μια όπερα βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης. Ο Προμηθέας υφίσταται σιωπηλός το αναπότρεπτο μαρτύριο που έχει επιλέξει συνειδητά υποκείμενος στην Ανάγκη.Τα δύο πρόσωπα που μιλούν από την άρχή του έργου, παρουσιάζουν εμφανείς διαφορές. Η σκαιότητα του Κράτους απηχεί το απρόσωπο της μορφής του, ενώ ο Ήφαιστος συμβάλλει εκών άκων με την τέχνη του στο μαρτύριο ενός συγγενικού θεού, αν αναλογιστούμε την τιτανική φύση του, υποκείμενος επίσης στην Ανάγκη που συνιστά η βούληση του Δία. Ο Προμηθέας, από τον πρώτο μονόλογο, εμφανίζεται συνειδητός ως προς την απόφαση να υπομείνει το μαρτύριο που επισύρει ο άθλος του. Η τραγικότητά του αναδύεται τόσο από την σημασία της προσφοράς του στον! άνθρωπο, όσο και από την εγγραφή του ιστορικού ανθρώπινου και παρόντος δραματικού χρόνου στην ανακύκληση ενός μεγαλύτερου χρόνου, καθώς ο τιτάνας γνωρίζει το μέλλον. Ο Προμηθέας βιώνει τον μικρόκοσμο μιας προσωπικής περιπέτειας και ταυτόχρονα οραματίζεται τον μακρόκοσμο μέσα στον οποίο αποκτά ιδιαίτερο νόημα η προσωπική βιωματική εμπειρία.

Προμηθέας: Ηλίας Τηλιακός, βαρύτονος | Ιώ: Ελένη Μπούκη – Αγιομυργιανάκη, σοπράνο | Βία – Αμφιτρίτη – Θεά Αθηνά: Μαρία Κακουράκη, μεσόφωνος | Κράτος – Ωκεανός – Δίας: Σωτήρης Σιδέρης, μπάσος | Ερμής: Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, τενόρος | Κορυφαία & Ωκεανίδα: Τατιάνα Μαγγίνα, σοπράνο | guest : Κωνσταντίνος Παλιατσάρας | Μουσική Διεύθυνση στο πιάνο Πέτρος Μπούρας | Καλλιτεχνική επιμέλεια και μουσική διδασκαλία Παναγιώτης Καρούσος | Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καρούσος & Στέλλα Γκρέκα | Κοστούμια: Οίκος υψηλής ραπτικής Desir, Βούλα Κωστούλα | Χορογράφος: Τατιάνα Μαγγίνα | Παρουσίαση: Κυριακούλα Τσαγγαράτου, σοπράνο

Η Μεικτή Δημοτική Χορωδία υπό τη μουσική διεύθυνση μαέστρου της Σταύρου Μπερή θα παρουσιάσει συναυλία με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα. Στον πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά, στο Νέο Κόσμο, στις 20:30.

Τα χρωματιστά τραγούδια – Λουκιανός Κηλαηδόνης. Μια εικαστική πρόταση (μελέτη) πάνω στη σχέση της μουσικής με το χρώμα. Μια ιστορία που έρχεται από πολύ παλιά και απασχόλησε μουσικούς, ζωγράφους και αρχιτέκτονες. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, Ταύρος.