Το ιδιότυπο και ανήσυχο ύφος της μουσικής του Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) είναι αυτό που θα κατακλύσει την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, όπου το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής-αρχιμουσικός του, Θόδωρος Αντωνίου, θα μυήσουν το κοινό στο μεγαλείο του ηγέτη της avant-garde.

Ακριβώς 100 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια, ορχηστρική παρουσίαση της «Ιεροτελεστίας της Άνοιξης» – ίσως του μοναδικού έργου στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, η πρεμιέρα του οποίου προκάλεσε πάταγο και σκανδαλώδεις αντιδράσεις στο κοινό της εποχής- τη βραδιά αυτή θα παρουσιαστεί στην εκδοχή της για δύο πιάνα, από τη Βίκυ Στυλιανού και τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Επίσης, θα παρουσιαστεί μαζί με την «Ιστορία του Στρατιώτη» για αφηγητή και ενόργανο σύνολο, έργο που θυμίζει μια λαϊκή εκδοχή του μύθου του Φάουστ και συνδυάζει διάφορες τέχνες (μουσική, θέατρο, απαγγελία), με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη στον ρόλο του αφηγητή και τους ηθοποιούς Τρύφωνα Καρατζά ως Διάβολο και Στέλιο Μπαλτά ως Στρατιώτη.

Ακόμη, θα ακουστούν τα «Τρία κομμάτια για σόλο κλαρινέτο» -με τον κλαρινετίστα Άγγελο Πολίτη- η «Φανφάρα για ένα νέο θέατρο για 2 τρομπέτες» που θα ερμηνεύσουν ο Σπύρος Αρκούδης και ο Φάνης Βερνίκος αλλά και το «Σεπτέτο» για ενόργανο σύνολο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1954 στην Ουάσινγκτον υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Στραβίνσκι.

Η συναυλία με τίτλο «Ο μέγας Στραβίνσκι με λίγα λόγια» σύμφωνα με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ) επιδιώκει να «καταδείξει το πολύ καθαρό στυλ του κορυφαίου Ρώσου μουσουργού που συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής του (Ντιαγκίλεφ, Νιζίνσκι, Πικάσο, Μπακστ, Κοκτώ), τη χορευτική αλλά και θεατρική αίσθηση, που δεν λείπει ποτέ ολοκληρωτικά ούτε κι από τα πιο σοβαρά έργα του, την απαράμιλλη τέχνη του, που μπορεί να θεωρηθεί ότι «ανακεφαλαιώνει» όλα τα στυλ που προηγούνται από αυτόν, παραμένοντας πάντα άρτια κατασκευασμένη, όπως, επίσης, το υποβόσκον σαρδόνιο χιούμορ του».

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1967 από τον συνθέτη και μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου. Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος έγινε τον Μάρτιο του 1967 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής». Έκτοτε, έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργα όλων των αισθητικών κατευθύνσεων και τεχνοτροπιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπεύθυνος του συγκροτήματος είναι ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Η συναυλία ανήκει στη Σειρά «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία».