Όσοι είχαν την τύχη να δουν το «Exhibit B» στα πλαίσια του 3ου Fast Forward Festival της Στέγης, γνωρίζουν την ανθρωπιστική ευαισθησία του νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη Μπρετ Μπέιλι.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ξέροντας από πρώτο χέρι τη φρικαλεώδη πραγματικότητα, μεταφέρει στις ανατολικές επαρχίες του Κογκό τον «βίο και πολιτεία» του στρατηγού Μάκβεθ και της λαίδης συζύγου του. Γιατί ο κόσμος και τα συναισθήματα όπου κινούνται οι προαναφερθέντες, είναι συγγενικά με ό,τι συμβαίνει σήμερα εκεί.

Στο Σαιξπηρικό έργο, ο Μάκβεθ υποκινούμενος από τη φιλόδοξη γυναίκα του δολοφονεί τον βασιλιά Ντάνκαν και τον στρατηγό Μπάνκο και ανεβαίνει στον θρόνο της Σκωτίας. Η τυραννία, η βία, η απληστία, οι φρικαλεότητες και οι εθνικές προδοσίες είναι πανομοιότυπες με το πλήθος των συμφορών που ταλανίζουν σήμερα το Κογκό. Εμφύλιοι πόλεμοι, διαφθορά, μαζικές σφαγές αμάχων, βιασμοί, το μεγάλο μακελειό που ξεκλήρισε χωριά, η φρίκη του ΔΝΤ και το κυνήγι του χρήματος στα ορυχεία «φονικού χρυσού» στο Μπόφι, αποκαλύπτουν το αιματοβαμμένο πρόσωπο της αδίστακτης εξουσίας.

Ο βέλγος συνθέτης Φαμπρίτσιο Κασσόλ καταγράφει την έξοχη μουσική του Βέρντι και την προσαρμόζει για δώδεκα μουσικούς και δέκα τραγουδιστές όπερας. Ο σέρβος μαέστρος Πρεμίλ Πέτροβιτς διευθύνει την επί σκηνής διαβαλκανική No Borders Ορχήστρα, σκιαγραφώντας μέσα από τη μουσική τις επικίνδυνες διαδρομές του φόβου και του θανάτου, της ψυχής και του νου. Μια μουσική διαδικασία εν εξελίξει, που με δραματική δύναμη τονίζει τα συναισθήματα για τον άγνωστο εαυτό μας και που τον οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

Οι πρωταγωνιστές με θεατρικότητα και υψηλές φωνητικές δυνατότητες, ανέδειξαν το ψυχολογικό βάθος των χαρακτήρων. Ο χορός των μαγισσών, οι μαύροι οιωνοί και οι κραυγές των θυμάτων υποκινούν με ένταση τις σκοτεινές δυνάμεις που παραμονεύουν μέσα στους εγκληματίες, κλέβοντας τον ύπνο τους.

Η χαρακτηριστική θέση των μελών του χορού, τα απλά τοπικά τους ρούχα και η σειρά των φωτογραφιών «Congo in Limbo» του Σεντρίκ Ζερμπεαί που αποτυπώνουν πένθιμα βλέμματα, προξενούν ρίγη συγκίνησης.

Το κοινό αποθέωσε τους έξοχους καλλιτέχνες που κατέθεσαν την ιστορία τους και την ψυχή τους για τα «ματωμένα» τους χώματα. «Χωρίς εμάς τα πυρά της εξουσίας είναι άσφαιρα».

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Σύλληψη-Σχεδιασμός-Σκηνοθεσία: Brett Bailey
Μουσική: Fabrizio Cassol, adapted from Verdi’s Macbeth
Μουσική διεύθυνση: Premil Petrovic
Χορογραφία: Natalie Fisher
Μακμπέθ: Owen Metsileng
Λαίδη Μακμπέθ: Nobulumko Mngxekeza
Μπάνκο: Otto Maidi

Χορός: Sandile Kamle, Jacqueline Manciya, Monde Masimini, Lunga Halam, Bulelani Madondile, Philisa Sibeko, Thomakazi Holland