Γιορτάζοντας τη Σαρακοστή

Η Σαρακοστή δεν είναι απλώς μια περίοδος νηστείας, αλλά ένα ταξίδι που συνδέει τη θρησκεία, την παράδοση και τη γαστρονομία της Ελλάδας.
Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, τα έθιμα και οι διατροφικές συνήθειες αυτής της εποχής αποτελούν κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, μεταφέροντας αξίες και μνήμες από γενιά σε γενιά.

Η Σαρακοστή ως γέφυρα παράδοσης, γεύσεων και οικογενειακών στιγμών

Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα είναι η «κυρά Σαρακοστή». Μια γυναίκα με επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της νηστείας. Λειτουργούσε σαν ένα χειροποίητο ημερολόγιο που βοηθούσε τις οικογένειες να μετρούν τον χρόνο μέχρι την Ανάσταση.
Η σύγχρονη εποχή μπορεί να έχει αλλάξει πολλές συνήθειες, όμως η ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες παραμένει ζωντανή. Κι αφού, όπως λέει η παροιμία, «δεν λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή», έτσι κι ένα αφιέρωμα σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο δεν θα μπορούσε να λείπει για να αναδείξει τις γεύσεις, τα έθιμα και τη σημασία της Σαρακοστής, υπενθυμίζοντας ότι ο πολιτισμός αντλεί τη δύναμή του από τη συνέχεια και την εξέλιξη των παραδόσεών του.