O «Δόκτωρ» Valentino Rossi πιστεύει -και σωστά- ότι ο «Rookie Rule» δεν θα επηρεάσει το μέλλον του νέου «παιδιού θαύματος» των MotoGP, του ισπανού Marc Marquez. Το δήλωσε άλλωστε καθαρά λέγοντας ότι «σίγουρα η Honda θα τού δώσει εργοστασιακή μοτοσικλέτα».

Το νέο πουλέν της Honda, πρωταθλητής GP125 και δευτεραθλητής πέρσι της Μoto2, θα ανέβει οπωσδήποτε κατηγορία το 2013, ειδικά τώρα που η Honda αντιμετωπίζει ελλείψεις… προσωπικού.

Γιατί σε δύο χρόνια το αργότερο ο Marquez θα προωθηθεί στη θέση του Νο1 αναβάτη της Honda, καθώς μάλιστα προέρχεται από τα τσικό της ομάδας και θεωρείται δημιούργημά της. Η Honda προτιμά και στηρίζει πάντα τους αναβάτες που τής μένουν πιστοί, έστω κι αν δεν τής φέρνουν τον τίτλο, βλέπε τον Pedrosa για παράδειγμα.

Βέβαια σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του μικρού παίζει το σπρώξιμο της πανίσχυρης Repsol. Η υποστήριξη της εταιρείας πετρελαιοειδών προς την ομάδα Honda HRC σημαίνει σίγουρη άνοδο, ειδικά μετά την τρύπα που δημιουργεί η αποχώρηση του Stoner.

Και ο κανόνας των «Rookie»; Η Dorna δεν θέλει να τον καταργήσει, για να μη δυσαρεστήσει τις μη εργοστασιακές ομάδες. Ε, αυτόν η Honda θα τον παρακάμψει, όπως έκανε πέρσι και με τον άτυχο Simoncelli. Δημιουργώντας μια εργοστασιακή υπό-ομάδα μέσα σε μια δορυφορική.

Αυτό δημιουργεί κάποια… «λογιστικά» προβλήματα με τους μηχανικούς και τις προτεραιότητες / προνόμια των «παλιοσειρών» που διαταράσσονται, αλλά όταν θέλει η «Μεγάλη Κόκκινη» όλα γίνονται.

Ο «Rookie Rule» επιβάλλει στους νέους αναβάτες των MotoGP, κατά την πρώτη τους χρονιά να μην αγωνίζονται σε εργοστασιακές ομάδες, αλλά σε δορυφορικές και από φέτος σε CRT.

Αυτό όχι βέβαια λόγω της περιορισμένης εμπειρίας τους, αλλά γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία για μια «δεύτερη» ομάδα να αποκτήσει έστω και για μία σεζόν έναν κορυφαίο αναβάτη, κερδίζοντας την προβολή που αλλιώς είναι αδύνατον να έχει.