Ο κόσμος εισέρχεται στην εποχή της ηλεκτροκίνησης με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να πολλαπλασιάζονται στους δρόμους, αφού είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν κάνουν καλό μόνο στον πλανήτη εκπέμποντας λιγότερους ρύπους, αλλά και στην τσέπη του οδηγού.

Με το πέρασμα του χρόνου η τιμή τους γίνεται πιο προσιτή και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πέσει κι άλλο, με νέα μοντέλα να κατακλύζουν συνεχώς την αγορά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές καινοτομίες επιτρέπουν στις εταιρείες να καλύψουν περισσότερες απαιτήσεις των οδηγών, προσφέροντας μια σειρά πολλών επιλογών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι το μέσο κόστος ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι 55.242 δολάρια και 48.510 ενός συμβατικού, με το πρώτο να αναμένεται να υποχωρήσει, σε αντίθεση με το δεύτερο που θα παραμείνει σταθερό ή μπορεί να αυξηθεί, έγραψε ο ιστότοπος της Bankrate.

Η απόκτηση ενός EV δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο λοιπόν, ειδικά αν υπολογιστεί η βοήθεια από το κράτος. Διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- προσφέρουν επιδοτήσεις καλύπτοντας ένα μέρος του κόστους, αλλά και φορολογικά κίνητρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η επόμενη μέρα μετά την αγορά.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙ

Πέρα από τις δελεαστικές προτάσεις για να αποκτήσει κάποιος ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όμως, τα κίνητρα δεν σταματούν εδώ, καθώς το EV θεωρείται ότι συμφέρει οικονομικά από τη στιγμή της αγοράς του.

Η απόδοση του χαρακτηρίζεται πιο συμφέρουσα, επειδή καταναλώνει περίπου την ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί και όχι παραπάνω. Σύμφωνα με μελέτες τα EV κάνουν 75% μικρότερη χρήση σε σύγκριση με τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ. Παραδείγματος, χάριν ένα συμβατικό όχημα για κάθε πέντε λίτρα που καίει, χρησιμοποιεί μόνο ένα για να κινηθεί στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, η δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι, μειώνει σημαντικά τα σχετικά έξοδα, ειδικά αν υπάρχει νυχτερινό πρόγραμμα. Ο οδηγός εγκαθιστώντας το κατάλληλο σύστημα στην οικεία του, μπορεί να φορτίσει το όχημα όποτε θέλει, εξαλείφοντας τις διαδρομές που θα έκανε προς τον αντίστοιχο σταθμό φόρτισης. Έτσι, εξοικονομεί χρήματα, αφού δεν ξοδεύει ενέργεια για να γεμίσει το αμάξι, σε αντίθεση με την περίπτωση που θα κατείχε ένα συμβατικό όχημα.

Συντήρηση και ανταλλακτικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Motors ένα ακόμη οικονομικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το κόστος συντήρησης. Από τη στιγμή που δεν διαθέτουν κινητήρα, δεν χρειάζονται αλλαγή λαδιών, ενώ η αναγεννητική πέδηση μειώνει τη χρήση των φρένων.

Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα λιγότερα μέρη του αυτοκινήτου, μειώνουν τις επισκέψεις στον μηχανικό και ρίχνουν το συνολικό κόστος στη συντήρηση, καθιστώντας τα EV μακροπρόθεσμα πιο οικονομικά από τα αμάξια με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Consumer Reports έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μπορούσαν να εξοικονομήσουν από 6.000 έως 12.000 δολάρια στο κόστος συντήρησης σε σχέση με τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα.

Επιπλέον, λόγω των λιγότερων τεχνικών μερών τα EV χρειάζονται λιγότερα ανταλλακτικά, τα οποία μπορεί να αποκτηθούν πιο εύκολα.

Στο τομέα της συντήρησης λοιπόν, οι ανάγκες στην ηλεκτροκίνηση μειώνονται, λόγω του ανατρεπτικού σχεδιασμού των οχημάτων, ενώ οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να λύσουν ακόμη περισσότερο τα χέρια οδηγών και κατασκευαστών τα επόμενα χρόνια.

Τα οφέλη στο περιβάλλον σε συνάρτηση με την τσέπη του οδηγού

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ωφελούν και το περιβάλλον, κάτι που στη συνέχεια βοηθάει και την τσέπη του οδηγού.

Καθώς, τα καύσιμα του προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το κόστος δεν είναι μεγάλο και αναμένεται σταθερό, οπότε ο οδηγός δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως απότομες αυξήσεις στην τιμή.

Επίσης, η συμβολή σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον θα ωθήσει τις κυβερνήσεις να λάβουν λιγότερο αυστηρά μέτρα που αφορούν τους οδηγούς, όπως μικρότερη φορολόγηση, λιγότεροι περιορισμοί στη μετακίνηση (π.χ. δακτύλιος) κτλ.

Τα EV λοιπόν δεν χαρακτηρίζονται αδίκως τα οχήματα του μέλλοντος, καθώς φέρνουν επανάσταση στους δρόμους και συμφέρουν τόσο τον πλανήτη, όσο και τον άνθρωπο.