Η Toyota ενίσχυσε όλες τις σημαντικές πτυχές του Yaris Cross, αναβαθμίζοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν ώστε το συμπαγές Β-SUV να γίνει δημοφιλές και βραβευμένο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους κυκλοφορίας του στην αγορά.

Το νέο Yaris Cross που κατασκευάζεται στη Γαλλία, είναι πλέον διαθέσιμο στην Ευρώπη με πολλές επιλογές κινητήρων και σύγχρονα συστήματα ασφάλειας. Το μοντέλο προσφέρει ισχυρότερες επιδόσεις, μειωμένη κατανάλωση, ασφαλή και εύκολη οδήγηση με τα πιο πρόσφατα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης T-Mate, μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία χρήστη και στιλιστικές λεπτομέρειες που τονίζουν τον σύγχρονο χαρακτήρα του.

Δύο υβριδικοί κινητήρες

Παράλληλα με το σύστημα των 116 ίππων, διατίθεται το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης των 130 ίππων, δημιουργώντας μία διπλή hybrid στρατηγική για το νέο Yaris Cross. Οι ονομασίες των συστημάτων κίνησης είναι Hybrid 115 και Hybrid 130, με το δεύτερο να χρησιμοποιεί στοιχεία από την πιο πρόσφατη υβριδική τεχνολογία 5ης γενιάς της μάρκας, αυξάνοντας την αποδοτικότητα, την ισχύ και την απόκριση.

Έτσι οι δυνητικοί πελάτες έχουν περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη φορά στα πλαίσια της αμιγώς υβριδικής γκάμας: δύο διαφορετικά συστήματα κίνησης με κίνηση στους εμπρός τροχούς ή και στους τέσσερις μέσω ενός «έξυπνου» συστήματος τετρακίνησης. Ειδικότερα, στο νέο Hybrid 130, το καθιερωμένο πλήρως υβριδικό σύστημα των 1,5 λίτρων διαθέτει ένα νέο άξονα μετάδοσης κίνησης με μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια (MG1). Αυτό, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις στη μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU), προσφέρει αύξηση 12% στη συνολική απόδοση του συστήματος (από 116 στους 130 ίππους).

Ταυτόχρονα, η ροπή του κινητήρα MG2 έχει αυξηθεί σε όλο το εύρος στροφών, με τη μέγιστη τιμή της να αυξάνεται κατά 30% από 141 σε 185 Nm. Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτερη επιτάχυνση, με τον χρόνο 0-100 km/h να μειώνεται κατά μισό δευτερόλεπτο φτάνοντας στα 10,7 δευτερόλεπτα. Ο σχετικός χρόνος 80-120 km/h για μια τυπική προσπέραση, μειώνεται κατά 0,4 δευτερόλεπτα φτάνοντας στα 8,9 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά τις εκπομπές CO2, το νέο σύστημα κίνησης επιτυγχάνει εκπομπές 101-116 g/km, ενώ η κατανάλωση καυσίμου είναι 4,5-5,2 l/100 km. Οι αντίστοιχες τιμές για το Hybrid 115 είναι 101-115 g/km και 4,5-5,1 l/100 km. Για την μετάδοση της κίνησης φροντίζουν κιβώτια ταχυτήτων με συνεχώς μεταβαλλόμενες σχέσεις μετάδοσης (CVT).

Τεχνολογίες για αποδοτική οδήγηση

Στα νέα χαρακτηριστικά που αφορούν την υβριδική τεχνολογία περιλαμβάνεται η λειτουργία Predictive Efficient Drive η οποία βοηθά την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση του αυτοκινήτου ανάλογα με τις αλλαγές στην κλίση του δρόμου. Επιπλέον, το σύστημα αυτό προβλέπει τη συμπεριφορά του οδηγού και μαθαίνει τις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στις διαδρομές που έχουν προγραμματιστεί στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου που βασίζεται στο cloud.

Το Predictive Deceleration Support συλλέγει δεδομένα που σχετίζονται με την οδηγική συμπεριφορά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προβολή ενδείξεων στην οθόνη σχετικά με τοποθεσίες στη διαδρομή (“σημεία υποστήριξης επιβράδυνσης”) στις οποίες ο οδηγός μπορεί να αφήσει το γκάζι για να αυξήσει την αποδοτικότητα καυσίμου και ισχύος. Επίσης, το Predictive State of Charge (SOC) Control λειτουργεί σε δυο επιλογές οδήγησης. Στο πρώτο, το Downhill SOC Control προβλέπει ότι το αυτοκίνητο προσεγγίζει μεγάλα κατηφορικά τμήματα επί της διαδρομής (αξιοποιώντας δεδομένα χάρτη) ώστε
να μειώσει εκ των προτέρων τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας προκειμένου να μπορεί να ανακτηθεί περισσότερη ενέργεια. Στην δεύτερη περίπτωση, το Congestion SOC Control παρακολουθεί τις πληροφορίες κυκλοφορίας και όταν ανιχνευτεί κυκλοφοριακή συμφόρηση μπροστά, διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ώστε το όχημα να μπορεί να ταξιδεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αργά κινούμενη κυκλοφορία χωρίς να χρειάζεται να εκκινήσει ο κινητήρας.

Το σύστημα κίνησης Hybrid 115 διατίθεται στις εκδόσεις Active, Active Plus και Style. Το νέο σύστημα κίνησης Hybrid 130 διατίθεται στις εκδόσεις Elegant, GR-Sport και Premiere Edition.

Αύξηση ηχομόνωσης, μείωση κραδασμών

Το νέο YarisCross επωφελείται από μια σειρά πρόσθετων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ηχομόνωσης και την μείωση των κραδασμών. Όσον αφορά τον θόρυβο του κινητήρα, οι βελτιώσεις επικεντρώθηκαν στην τοποθέτηση ενός δυναμικού αποσβεστήρα στην αριστερή βάση του κινητήρα, στην εγκατάσταση ενός αντηχείου στο εύκαμπτο στοιχεία του αυλού εισαγωγής, στην υιοθέτηση μιας εσωτερικής μόνωσης στο ταμπλό με δομή τριών στρωμάτων αντί ενός, καθώς και στην πρόσθεση μιας επιπλέον στρώσης τσόχας στη μόνωση του καπό. Για εξαιρετική ηχομόνωση από τον θόρυβο του αέρα και του δρόμου, χρησιμοποιείται παχύτερο γυαλί στο παρμπρίζ, στα εμπρός και πίσω πλαϊνά παράθυρα, σε όλες τις εκδόσεις.

Χαρακτήρας SUV

Το νέο YarisCross διαθέτει έναν πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα για αυξημένη πρόσφυση, ενώ η τεχνολογία AWD-i προσφέρει πλήρη υποστήριξη και μέγιστη αίσθηση σταθερότητας σε όλες τις συνθήκες, με δυνατότητες AWD διαθέσιμες αποκλειστικά σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Για οδήγηση σε απαιτητικές συνθήκες, όπως επιφάνειες με λάσπη, χιόνι ή πάγο, ο επιλογέας AWD-i ενσωματώνει τις επιλογές Trail και Snow που προσφέρουν την απαιτούμενη σταθερότητα, πρόσφυση και μειωμένη ολίσθηση των τροχών ώστε να σας κρατά πάντοτε στην πορεία σας.

Ψηφιακή ενημέρωση του οδηγού

Η πρόσβαση σε πληροφορίες, η συνδεσιμότητα και η ψυχαγωγία γίνονται πιο εύκολες με την εισαγωγή ενός ψηφιακού πακέτου που περιλαμβάνει έναν νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων (προσαρμόζεται ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού) και ένα ισχυρότερο σύστημα πολυμέσων με ταχύτερη απόκριση που προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών. Οι οθόνες – ανάλογα με την έκδοση – είναι μεγέθους 7 ή 12,3” για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και 9 ή 10,5” για την οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων. Ανάλογα με την έκδοση, διατίθεται σύστημα head-updisplay, που παρέχει στον οδηγό ακόμη πιο άμεση πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες οδήγησης. Επιπλέον, με το σύστημα πολυμέσων Smart Connect η άμεση συνδεσιμότητα είναι δεδομένη, ενώ υπάρχει και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple Car Play και Android Auto. Από τον Ιούλιο του 2024, το Yaris Cross, θα προσφέρει στους ιδιοκτήτες του ψηφιακό κλειδί συμβατό με συσκευές Apple και Android.

Όσον αφορά την ασφάλεια, το νέο Yaris Cross διαθέτει το πακέτο T-Mate, με χαρακτηριστικά που καθιστούν το αυτοκίνητο ασφαλέστερο και ευκολότερο στην οδήγηση και στο παρκάρισμα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής των συστημάτων Safety Sense τελευταίας γενιάς που παρέχονται στον βασικό εξοπλισμό σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου.

Έκδοση GR Sport

Η γκάμα του YarisCross περιλαμβάνει επίσης την έκδοση GR Sport, με «καταγωγή» από την αγωνιστική ομάδα του WRC. Το Yaris Cross GR Sport διαθέτει σπορ εμφάνιση, με αποκλειστικές ζάντες αλουμινίου machined faced 18’’ σε σκούρο γκρι χρώμα, ειδικής σχεδίασης σπορ καθίσματα με κόκκινες ραφές, καθώς και σήματα GR Sport τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τέλος, οι αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί για να ανταποκρίνονται στην σπορ οδήγηση.