Κέντρο ρωσικής και κινεζικής κατασκοπείας καθίσταται η Ελβετία, όπως αναφέρουν οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε κι άλλο την αντιπαλότητα ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις καθιστά τη χώρα, όπου φιλοξενούνται διεθνείς οργανισμοί, υποψήφια για κατασκοπεία.

«Η Ρωσία κατέστρεψε στην Ευρώπη την θεμελιωμένη σε κανόνες ειρηνευτική τάξη», επισημαίνει η Υπηρεσία Πληροφοριών της Συνομοσπονδίας (SRC) στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η SRC είναι, επίσης, επιφορτισμένη με την αντικατασκοπεία.

Αυτό σημαίνει ότι «τα διεθνή φόρα προώθησης της ειρήνης και της συλλογικής ασφάλειας, όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ έχασαν και πάλι την αποτελεσματικότητά τους και μια νέα σταθερή παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν είναι στον ορίζοντα», επισημαίνουν οι ελβετικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Σε αυτό προστίθεται η τάση «προς μια διπολική παγκόσμια τάξη, που σηματοδοτείται από τη συστημική αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα». Ως εκ τούτου «οι ξένες κατασκοπευτικές δραστηριότητες, κυρίως ρωσικές και κινεζικές, εξακολουθούν να συνιστούν αυξημένη απειλή για την Ελβετία», υπογραμμίζουν.

Λόγω, μεταξύ άλλων, του ρόλου της ως κράτους φιλοξενίας πολλών διεθνών οργανισμών, «η Ελβετία βρίσκεται, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, μεταξύ των χωρών στις οποίες έχει αναπτυχθεί υπό διπλωματική κάλυψη ο μεγαλύτερος αριθμός μελών των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών».

Σημαία της Ελβετίας

Η πληθώρα αυτή κατασκόπων δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει όντως «προς το παρόν κεντρική θέση στο περιβάλλον πολιτικής και ασφάλειας της Ελβετίας», σύμφωνα με τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν περίπου 450 εργαζομένους.

Η σημασία της Ελβετίας ως κέντρου της Ευρώπης

Η έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη βρίσκεται στη Γενεύη, όπως και τα κεντρικά γραφεία πάρα πολλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί, επίσης, συναντώνται τακτικά εκατοντάδες διπλωμάτες για να μετάσχουν στις διάφορες ετήσιες συνόδους των θεσμών αυτών, είτε πρόκειται για τη Διάσκεψη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διεξάγεται τώρα, την Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, είτε ακόμη για τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, προσφέροντας τόσες ευκαιρίες σε έναν κατάσκοπο να αναμιχθεί με το πλήθος, να κάνει επαφές και να συγκεντρώσει πληροφορίες σε μια πόλη, στην οποία συναντώνται επίσης πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί ηγέτες.

Η θητεία της Ελβετίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τον Ιανουάριο του 2023 και για πρώτη φορά στην ιστορία της, «εντείνει την απειλή που αντιπροσωπεύει η κατασκοπεία για τους Ελβετούς», οι οποίοι εργάζονται στις υποθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτοί γίνονται αναπόφευκτα στόχοι για τους κατασκόπους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει επίσης την SRC να ενδιαφερθεί για περιοχές στην οποία δεν είχε μέχρι στιγμής στραμμένη την προσοχή της, ώστε να εμποδίσει τη Ρωσία να παρακάμψει τους νόμους που απαγορεύουν την εξαγωγή εξοπλιστικού υλικού στηριζόμενη σε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, αλλά επίσης στην Τουρκία ή την Ινδία, επισημαίνει επίσης η SRC.