Όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία τα υψηλά ενοίκια είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας και εξαιτίας αυτού, οργισμένοι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στήνοντας αντίσκηνα έξω από πανεπιστήμια της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες τα ενοίκια έχουν… εκτοξευθεί στην Ιταλία. Για παράδειγμα στο Μιλάνο, τα μικρά διαμερίσματα προσφέρονται περίπου στα 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ πως το να νοικιάσει κάποιος μόνο ένα δωμάτιο μπορεί να φτάσει στα 400 με 500 ευρώ. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, τώρα, στις μικρές πόλεις τα ενοίκια ανεβαίνουν γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά μικρή διαθεσιμότητα σπιτιών για τους φοιτητές.

Οι διαμαρτυρίες

Έτσι, άρχισε το κίνημα των διαμαρτυριών. Την αρχή έκανε μια 23χρονη φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, όπου έστησε μια σκηνή θέλοντας να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ακολούθησαν άλλοι 11 το παράδειγμά της – όλοι με το ίδιο αίτημα, να γίνουν βιώσιμα τα ενοίκια ώστε να μπορέσουν να μείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Επί του παρόντος σε δέκα μεγάλες «φοιτητουπόλεις» υπάρχουν αντίσκηνα έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματά τους: Ρώμη, Μιλάνο, Παβία, Μπάρι, Πάντοβα, Τορίνο, Μπολόνια είναι μόνο μερικές από αυτές και οι ιταλικές αρχές αναμένουν το… φαινόμενο να επεκταθεί, αν και κανείς δεν μπορεί βρει φως στην άκρη του τούνελ της ρύθμισης της αγοράς. Παράλληλα, δεν φαίνεται να έχουν απορροφηθεί αρκετά κονδύλια για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και επιπλέον να μην προχωρούν τα έργα που είχαν ανακοινωθεί για το χτίσιμο επιπλέον καταλυμάτων.

Ο δήμαρχος της Μπολόνια, Ματέο Λέπορε, συγκεκριμένα, ζήτησε από το κράτος «να παραχωρήσει τα μεγάλα αχρησιμοποίητα στρατόπεδα στους δήμους για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών» αλλά και να «μπει φρένο» στην παραχώρηση σπιτιών για βραχεία μίσθωση.