Στην Κωνσταντινούπολη επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία που τόσο καιρό εμπόδισε η Ρωσία, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας μελλοντικής επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπήρξαν δύο ξεχωριστές συμφωνίες με την με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό έγινε, γιατί όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ερντογάν και Γκουτέρες

Μέχρι τώρα, 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια, όμως από την στιγμή που θα διοχετευτούν στην αγορά, αναμένεται πτώση στις τιμές των προϊόντων.

Τετράμηνη ανανεώσιμη ισχύς

Σημειώνεται, ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα. Αν 20 έως 25 τόνοι σιτηρών βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι στα σιλό των ουκρανικών λιμανιών, με έναν ρυθμό μεταφοράς 8 τόνων τον μήνα, οι τέσσερις μήνες θα αρκέσουν για την μεταφορά του συνόλου των αποθεμάτων και την εκκένωση των σιλό.

Μάλιστα, μνημόνιο που συνοδεύει την συμφωνία και υπογράφηκε από τον ΟΗΕ και την Ρωσία, εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί όρο sine qua non για την υπογραφή της συμφωνία από την Μόσχα.