Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σήμερα το πρωί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Inite στην Αϊτή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο Ζιντ Σελεστάν υποψήφιος του κόμματος του προέδρου της χώρας Ρενέ Πρεβάλ ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου πίσω από την πρώτη κυρία της χώρας Μιρλάντ Μανιγκάτ, όμως μπροστά από τον μουσικό Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος θεωρείτο φαβορί.

Χιλιάδες οπαδοί του Μαρτελί, νεαροί στην πλειοψηφία τους, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.

Κρατώντας ξύλα φώναζαν συνθήματα υπέρ του Μαρτελί και κατά του απερχόμενου προέδρου Πρεβάλ και έστησαν οδοφράγματα. Αφού η αστυνομία τους εμπόδισε να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο, οι διαδηλωτές περιφέρονταν σε όλη την πόλη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η 70χρονη Μανιγκάτ συγκέντρωσε το 31,37% των ψήφων, ενώ ο Σελεστάν κατέλαβε το 22,48% στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο μουσικός Μισέλ Μαρτελί τέθηκε εκτός κούρσας, συγκεντρώνοντας μόλις το 21,89% των ψήφων. Η Μανιγκάτ και ο Σελεστάν θα λάβουν μέρος στον δεύτερο γύρο, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο, αφού κανείς τους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων που χρειαζόταν για νίκη από τον πρώτο γύρο.