Το Νοέμβριο το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ένα μορατόριουμ στην κατασκευή νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε ένδειξη καλής θέλησης αλλά οι Παλαιστίνιοι έκριναν το περιορισμένο αυτό πάγωμα ως ανεπαρκές για την επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων.

Με το σύνθημα «μια υπόσχεση είναι μια υπόσχεση» ξεκίνησε εκστρατεία σήμερα το μεγαλύτερο κίνημα Εβραίων εποίκων το «Συμβούλιο της Γέσα». Αίτημα του είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου να μην παρατείνει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας.

Η εκστρατεία οργανώθηκε εν όψει το ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον όπου αναμένεται να υποστεί πιέσεις για να παρατείνει το προσωρινό πάγωμα. Ο πρωθυπουργός και μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών έχουν δηλώσει σαφώς ότι το πάγωμα δεν θα παραταθεί.

Δηλώσεις του κινήματος:
«Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ετοιμάζεται για τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ομπάμα, οι πολίτες του Ισραήλ υπενθυμίζουν στους υπουργούς τους ότι “μια υπόσχεση είναι μια υπόσχεση, μια ημερομηνία είναι μια ημερομηνία και στις 26 Σεπτεμβρίου θα ξαναρχίσει η ανέγερση οικοδομών».