Σοκ όχι μόνο στους απλούς πολίτες αλλά και στους επιστήμονες έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνουν τη φρίκη του σκληρού lockdown κατά του κορονοϊού στη Σανγκάη.

Οι γιατροί δεν κρύβουν τον φόβο τους για πιθανή νέα μετάλλαξη του ιού ενώ διερωτώνονται μήπως συμβαίνει κάτι που οι Αρχές της Κίνας δεν αποκαλύπτουν.

«Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι…»

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ ελπίζοντας να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν, και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ επεσήμανε: «Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα».

Σανγκάη

Ο καθηγητής επίσης είπε: «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε.

Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δεν θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» σημείωσε.

«Όταν έχουμε 25 εκατ. κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη»

Για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Σανγκάη μίλησε και ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης αναφέροντας «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, χτυπούσε τους νέους, τώρα χτυπάει τους πιο μεγάλους».

«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα» είπε.

Lockdown στη Σανγκάη

Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο ”παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων”, αλλιώς θα ήταν η Ελλάδα ο πρωταθλητής θανάτων, είμαστε δεύτεροι. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Αν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση» επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

«Μας ανησυχεί μη τυχόν και δεν έχουν ανακοινώσει κάτι στην Κίνα»

«Μας ανησυχεί μη τυχόν και δεν έχουν ανακοινώσει κάτι στην Κίνα» υπογράμμισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Open.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο ασφαλές είναι το κινεζικό εμβόλιο» υπογράμμισε.

Επίσης στο Open μίλησε και ο καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης λέγοντας πως στην Κίνα έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5 και πως η ιατρική σχολή της Βιέννης έχει αναπτύξει πολυδύναμο εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών. Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA» δήλωσε και πρόσθεσε: «Καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα».

«Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Lockdown στη Σανγκάη: Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξηγεί τι γίνεται

Τη δική του εκδοχή για τα όσα συμβαίνουν στην Σανγκάη έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μέσω του onlarissa.gr.

«Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σαγκάη όλα αυτά» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης και εξήγησε:

«Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την ”Όμικρον” έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η ”Όμικρον” είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους».

Τεστ κορονοϊού στη Σανγκάη

«Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στην Σαγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η ”Όμικρον” είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορονοϊό» δήλωσε και πρόσθεσε: «Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς».

«Για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος» είπε κλείνοντας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.