Στο έλεος του χιονιά και των σφοδρών χιονοπτώσεων πέραν του αναμενομένου βρίσκονται εδώ και μερικά 24ωρα πολλές περιοχές στη βορειοανατολική Κίνα, εγείροντας ανησυχίες για τη θέρμανση των σπιτιών σε μια περιοχή που επλήγη από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα, ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας κατέγραψαν ρεκόρ χιονόπτωσης από τις σφοδρές χιονοθύελλες και οι κάτοικοί τους είδαν χιόνι που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ τους.

Στην πρωτεύουσα Σενιάνγκ της επαρχίας Λιαονίνγκ, η μέση χιονόπτωση έφτασε τα 51 εκατοστά που πρόκειται για την υψηλότερη καταγεγραμμένη χιονόπτωση από το 1905, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Τεράστια προβλήματα και στη Μογγολία

Στη γειτονική Μογγολία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 5.600 επλήγησαν μετά από μια σφοδρή χιονοθύελλα. Μετεωρολόγοι στην πόλη Tονγκλιάο της Μογγολίας είπαν στην κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times ότι «η χιονοθύελλα ήταν ένα εξαιρετικά τυχαίο και ξαφνικό ακραίο καιρικό γεγονός».

Συνολικά 27 «κόκκινες ειδοποιήσεις» [σ.σ: η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης] εκδόθηκαν σε όλη την εσωτερική Μογγολία και τη βορειοανατολική Κίνα ενώ για τις χιονοθύελλες εκδόθηκε επίσης red alert καθώς το κύμα ψύχους που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή το βράδυ, προκάλεσε μια κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 14 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας οι οποίες μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν υπό του μηδενός.

Σε όλη την επαρχία Λιαονίνγκ, η κυκλοφορία των οχημάτων επηρεάστηκε σοβαρά από την χιονόπτωση, με τους περισσότερους σταθμούς διοδίων, τρένων και λεωφορείων να παραμένουν κλειστοί από την Τρίτη, εκτός από εκείνους στις κεντρικές πόλεις-κόμβους Νταλιάν και Ντανόνγκ.

Οι Αρχές της χώρας δήλωσαν ότι «εντείνουν τις προσπάθειες για να κρατήσουν τα σπίτια ζεστά αυξάνοντας τις εισαγωγές άνθρακα και μεγιστοποιώντας την ικανότητα παραγωγής ενέργειας», ενώ ταυτόχρονα προέτρεψαν τις λαϊκές αγορές και τα παντοπωλεία «να αυξήσουν τις προμήθειες τροφίμων και να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων λόγω των έκτακτων συνθηκών».

Η βορειοανατολική περιοχή της Κίνας ήταν μία από τις αρκετές περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις διακοπές ρεύματος τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με το αυξανόμενο κόστος να συμβάλλει δραματικά στην έλλειψη άνθρακα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, αν και η κρίση ρεύματος έχει μέχρι σήμερα ομαλοποιηθεί, η State Grid Corp της Κίνας είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για ενδεχόμενα ζητήματα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, αν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί ότι η χώρα του θα φτάσει στο μέγιστο των εκπομπών άνθρακα εντός εννέα ετών.