Μία 14χρονη πρόσφυγας από τη Σομαλία, αναμένεται να φθάσει έως το τέλος της εβδομάδας από την Αιθιοπία στη Σλοβενία, για να συναντήσει ξανά την αδελφή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς.
Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση επειδή βρέθηκε λύση, στο αίτημα που κατέθεσε το 2013 η ενήλικη αδελφή της, που είναι επίσης πρόσφυγας και ζει στην πόλη Μάριμπορ.
Η μεγαλύτερη αδελφή ζήτησε να έρθει στη Σλοβενία η 14χρονη, επειδή έχασε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, όταν έφευγε από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σομαλία.
Για να βοηθήσει τη 14χρονη Φαϊσα, η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε να την δεχθεί στη Σλοβενία με την έκδοση ειδικού ανθρωπιστικού διατάγματος, καθώς η σλοβενική νομοθεσία δεν επιτρέπει πρόσφυγες που ζουν στη Σλοβενία να επανενώνονται με τα αδέλφια τους.
Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει μόνο στενοί συγγενείς, ο σύζυγος, τα παιδιά και οι γονείς, να επανενώνονται με άτομα που έχουν καθεστώς πρόσφυγα στη Σλοβενία.
Η νομοθεσία αναμένεται να αλλάξει, καθώς η υπόθεση έφθασε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στο τέλος Ιανουαρίου ζήτησε τροποποίηση, ώστε να συμπεριληφθούν και τα αδέλφια στη διάταξη.
Ο κ. Έριαβετς, στη διάρκεια συνέντευξης για το θέμα, υπογράμμισε ότι παρά τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, η Φαϊσα δεν θα μπορούσε να έρθει τόσο γρήγορα στη Σλοβενία χωρίς την απόφαση της κυβέρνησης.
Το υπουργείο έχει ήδη τακτοποιήσει όλα τα έγγραφα για να αποκτήσει η 14χρονη άδεια παραμονής στη Σλοβενία για πέντε χρόνια. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών θα παραλάβει την ανήλικη και θα τη συνοδεύσει στο ταξίδι της από την Αντίς Αμπέμπα στη Λιουμπλιάνα.
Ανώνυμος δωρητής θα προσφέρει χρηματικό ποσό για τις ανάγκες της Φαϊσα στη Σλοβενία και ο Σύλλογος Φίλων Νεολαίας (σλοβενική φιλανθρωπική οργάνωση), ανέλαβε τα έξοδα για την ιατρική της ασφάλιση.
Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εγκριθεί η άφιξη της Φαϊσα στη Σλοβενία, ο κ. Έριαβετς είπε ότι το υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση.
Μόνο μετά από μια δημόσια συζήτηση, στα τέλη του 2014, το υπουργείο έλαβε γνώση της υπόθεσης και καθόρισε ότι η Φαϊσα θα μπορούσε να έρθει στη Σλοβενία, εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε θετική απόφαση, διευκρίνισε.