«Αύριο ξεκινάμε», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης (6/10) ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που θα έχει αύριο το κόμμα του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FPD) για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού (γνωστή και ως «φανάρι» στο συγκεκριμένο σενάριο).

Ο κ. Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία κόμματα τα οποία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στις εκλογές τηρούν την εντολή διακυβέρνησης που έλαβαν» και χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα διμερείς συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους ως «εποικοδομητικές», μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το θέμα αύριο θα είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η πολιτική για το κλίμα, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.

Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει έως τις 17:00.

Το SPD, οι Πράσινοι και η Νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών επικρίνουν τις διαρροές

Αξίζει να αναφερθεί πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών επέκριναν σήμερα τη διαρροή του περιεχομένου των μέχρι τώρα μεταξύ τους προκαταρκτικών διευρευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Όσον αφορά στις διαρροές, αυτές αντικατοπτρίζουν την εσωτερική κατάσταση των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών: αγώνες εξουσίας, απουσία προσανατολισμού, αδύναμη ηγεσία και αδυναμία διακυβέρνησης», δήλωσε ο επί μακρόν αναπληρωτής πρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός των Πράσινων Γιάνος Ντάμεν δήλωσε στα δίκτυα RTL και n-tv ότι «είναι σαφές πως το SPD, το FDP και οι Πράσινοι είχαν εμπιστευτικές και εχέμυθες συνομιλίες. Εμείς οι Πράσινοι υποστηρίζουμε μια κουλτούρα της εμπιστοσύνης, όπως και άλλοι. Το αν το θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες».

Και ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών Τίλμαν Κούμπαν επέκρινε το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες προς τα έξω από τις προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών του FDP καθώς επίσης και των Πρασίνων για τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης:

«Καλό θα ήταν να διατηρηθούν εμπιστευτικές οι εμπιστευτικές συνομιλίες. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είναι ο υπεύθυνος των διαρροών, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί στις τάξεις μας», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Επισημαίνεται πως η εφημερίδα «Bild» δημοσίευσε χτες ότι CDU/CSU και Πράσινοι διαφώνησαν σε τρία σημεία, ιδίως: την πολιτική μεταφορών, το μεταναστευτικό/προσφυγικό και την οικονομική πολιτική. Προηγουμένως, είχε δημοσιεύσει ανάλογες λεπτομέρειες από τις επίσης εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP).