Ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας Αντρέ Μπρινκ, που είχε στρατευθεί κατά του απαρτχάιντ, απεβίωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε ηλικία 79 ετών, μεταδίδουν νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Eye Witness News επιβεβαίωσε τον θάνατό του από την πρώην σύζυγό του Άλτα Μπρινκ.
Πρώην καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, ο Αντρέ Μπρινκ πέθανε στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από την Ευρώπη, όπου είχε παραλάβει ένα τιμητικό δίπλωμα στο Βέλγιο από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν.
Πολλές φορές υποψήφιος για Νομπέλ Λογοτεχνίας, το οποίο δεν κέρδισε ποτέ, είχε λάβει πολλά περίοπτα βραβεία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το γαλλικό Prix Medicis etranger το 1980 για το βιβλίο του “Μια λευκή, ξηρή εποχή.
Γεννημένος τον Μάιο του 1935 από πατέρα δικαστή και μητέρα καθηγήτρια σε αγγλόφωνο σχολείο, έγραφε τόσο στα αγγλικά όσο και στα αφρικάανς, στην κυρίαρχη γλώσσα της νοτιοαφρικανικής λευκής μειονότητας.
Διετέλεσε μέλος του “Die Sestigers”, ενός λογοτεχνικού κινήματος που ύψωσε τη φωνή του ενάντια στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού του απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.
Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του “Η άλλη πλευρά της σιωπής” (2006), “Το δικαίωμα του πόθου” (2001), “Η πρώτη ζωή του Αδαμάστορα” (1999), “Ονειροφαντασίες της άμμου” (1998), “Μια στιγμή στον άνεμο” (1997), “Μια τρομοκρατική πράξη” (1995), “Ο πρεσβευτής” (1992), “Λένε πως θα βρέξει” (1991), “Μια ξερή, λευκή εποχή” (1990), “Κοιτάζοντας στο σκοτάδι” (1988), “Το τείχος της πανούκλας” (1988), όλα από τις εκδόσεις Χατζηνικολή.