Ο αριθμός των θανατοποινιτών που εκτελούνται στις αμερικανικές φυλακές μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό 20ετίας μέσα στο 2014 παρότι εντείνεται η ανησυχία στη χώρα για τον τρόπο των εκτελέσεων, αναφέρει σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.
Οι 35 εκτελέσεις αυτό τον χρόνο ήταν οι λιγότερες από το 1994, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, η οποία δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής, αλλά καταθέτει μία ετήσια αναφορά για το ζήτημα σε εθνικό επίπεδο.
Ο αριθμός των καταδικασμένων σε θάνατο επίσης μειώνεται, σύμφωνα με την έκθεση, και στα μέσα Δεκεμβρίου φέτος βρισκόταν στους 72, ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 40 χρόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτελέσεις που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας στο Οχάιο και την Αριζόνα κι ιδιαίτερα η εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα επίσης προκάλεσαν «την κατακραυγή και καθυστερήσεις», όπως περιγράφει το Κέντρο, κάτι που δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για τον τρόπο επιβολής της θανατικής ποινής.
Και στις τρεις αυτές πολιτείες, οι εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση και τη χρήση νέων συνδυασμών φαρμάκων διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο και σε κάποιες περιπτώσεις οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι θανατοποινίτες έδειχναν να υποφέρουν. Στην εκτέλεση στην Οκλαχόμα, ο Λόκετ σήκωσε το κεφάλι του 13 λεπτά αφότου του χορηγήθηκε η θανατηφόρος ένεση. Ένας γιατρός ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία, αλλά λίγα λεπτά αργότερα ο Λόκετ πέθανε.
Μόνο επτά από τις 32 πολιτείες όπου τυπικά ισχύει η θανατική ποινή προχώρησαν σε εκτελέσεις μέσα στο 2014 και οι περισσότερες από αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκαν σε μόλις τρεις πολιτείες: Τέξας, Μιζούρι και Φλόριντα.
Ο Μάικλ Ράσφορντ, ο πρόεδρος του Νομικού Ιδρύματος Ποινικής Δικαιοσύνης που τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, δήλωσε ότι υπάρχουν λιγοστές αποδείξεις ότι τα σώματα ενόρκων είναι λιγότερο πιθανό να επιβάλλουν την θανατική ποινή ή ότι η κοινή γνώμη γενικώς είναι αντίθετη σε αυτή.
Ο μικρότερος αριθμός εκτελέσεων οφείλεται, εν μέρει, στον μικρότερο αριθμό εγκλημάτων που επισύρουν την εσχάτη των ποινών και τα οποία έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια, λέει ο ίδιος.
Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 39 εκτελέσεις στις ΗΠΑ, το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων παγκοσμίως μετά την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο από την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Διεθνή Αμνηστία.