Οι γεωγραφικοί χάρτες μάς δίνουν συνήθως μια παραστατική απεικόνιση της οικουμένης, αν και αυτοί που θα δούμε κάνουν και κάτι παραπάνω.

Αποκαλύπτουν δηλαδή πέρα από μεγέθη και αποστάσεις και άλλες συνιστώσες των εθνών του πλανήτη, όπως τον δείκτη νοημοσύνης των λαών, τις καθημερινές τους συνήθειες, ακόμα και τη βλάστηση των χωρών της υφηλίου!

Η ενδιαφέρουσα και αρκούντως δημιουργική αυτή δουλειά μπορεί να μας ανοίξει τα μάτια ακόμα και για κοινωνικά θέματα, όπως ας πούμε ποιες χώρες χορηγούν άδειες μητρότητας, ή και για συνιστώσες που έχουν να κάνουν με στερεότυπα, όπως οι στάσεις των λαών απέναντι στους ξένους.

Φτιάξτε λοιπόν καφεδάκι (και θα δείτε σε λίγο το γιατί!) και απολαύστε τον κόσμο όπως σπανίως έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε (κάντε κλικ πάνω στους χάρτες για τη διαδραστική τους μορφή)…

Εθνικοί δείκτες νοημοσύνης

Πηγή: Target Map

Ο πρώτος μας χάρτης απεικονίζει τον μέσο όρο του IQ των εθνών, όπως έχει προκύψει μέσα από σταθμισμένα τεστ νοημοσύνης που χορηγούνται στην κάθε χώρα. Οι εξηγητικές γραμμές για το φαινόμενο της καθοριστικής ποικιλομορφίας του δείκτη νοημοσύνης μεταξύ των λαών του πλανήτη έχουν να κάνουν τόσο με περιβαλλοντικούς παράγοντες και γενετικές επιρροές όσο και με κοινωνικές συνιστώσες προσαρμογής στις απαιτήσεις των εν λόγω τεστ. Κι έτσι η Σιγκαπούρη αναδεικνύεται βασιλιάς των εθνικών IQ, μοστράροντας με καμάρι τον μαγικό αριθμό του 108 (κατά μέσο όρο)!

Οι σημαίες του κόσμου


Πηγή: Imgur

Η υπέροχη αυτή δουλειά λίγη εξήγηση χωρά, καθώς είναι πράγματι όλες οι σημαίες των χωρών της οικουμένης. Ξέρατε ότι η Ελβετία και το κρατίδιο του Βατικανού είναι οι μόνες δύο χώρες του κόσμου με σημαίες σε τετράγωνο σχήμα;

Άδεια μητρότητας


Πηγή: New York Times

Οι άδειες μητρότητας (άδειες τοκετού και λοχείας δηλαδή) είναι αυτή τη στιγμή από τα πλέον καυτά θέματα της παγκόσμιας ατζέντας των κοινωνικών παροχών, καθώς πολλές χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να τις κόψουν ή να περιστείλουν δραστικά τη διάρκειά τους. Ο ενημερωτικός χάρτης μάς δίνει έναν μπούσουλα για το τι επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Οι ΗΠΑ παραμένουν μία από τις μόλις 8 χώρες του κόσμου (από τα 188 κράτη με αντίστοιχες πολιτικές) που δεν χορηγούν άδεια μητρότητας ούτε και αντίστοιχα επιδόματα…

Παγκόσμια πυκνότητα πληθυσμού


Πηγή: Imgur

Την ώρα που όλοι ξέρουμε ότι η Ασία κρατά τα σκήπτρα ως η πολυπληθέστερη ήπειρος του πλανήτη, είναι το εξαιρετικό αυτό γράφημα που βάζει τα πράγματα στην απόλυτη προοπτική τους. Κι όπως μας λέει και ο χάρτης, ο πληθυσμός που κατοικεί μέσα στον λευκό κύκλο της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πολυπληθέστερος από τον αντίστοιχο όλου του υπόλοιπου πλανήτη! Και βέβαια το Μακάου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας παραμένει το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Γης, ακολουθούμενο κατά πόδας από το πριγκιπάτο του Μονακό…

Εθνικές στάσεις απέναντι στους ξένους

Πηγή: The Washington Post

Ο ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αυτός χάρτης, που βασίζεται στα δεδομένα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βαθμολογεί το πόσο φιλόξενοι και ανεκτικοί είναι οι λαοί του κόσμου. Όπως παρατηρούμε από τις στάσεις των εθνών απέναντι στους ξένους, αν είναι να μεταναστεύσεις, τότε οι πρώτες σου επιλογές οφείλουν να είναι η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και το Μαρόκο…

Ελευθερία του Τύπου

Πηγή: Reporters Without Borders

Η Σκανδιναβία και η Βόρεια Ευρώπη κρατούν τα σκήπτρα ως οι γεωγραφικές περιοχές που σέβονται περισσότερο το αδέσμευτο του Τύπου, όπως μας λέει ο χάρτης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα του 2013. Μακάρι να γίνει ακόμα πιο λευκός ο χάρτης στα επόμενα χρόνια! Και βέβαια η Φιλανδία συνεχίζει να λάμπει ως η χώρα με τις μεγαλύτερες ευαισθησίες υπέρ του Τύπου για τρία συνεχόμενα χρόνια…

Η βλάστηση της Γης


Πηγή: NASA/NOAA

Τα σκούρο πράσινο του χάρτη υποδεικνύει τις πιο πράσινες περιοχές του πλανήτη, εκεί που αφθονεί ακόμα η χλωρίδα, την ίδια στιγμή που οι ανοιχτότεροι τόνοι αποκαλύπτουν τα μέρη που η βλάστηση είναι πια αραιή, ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών ή της αστικοποίησης. Ο μοναδικός αυτός χάρτης είναι μια ευγενική δωρεά της NASA και φτιάχτηκε με τη βοήθεια της υπέρυθρης καταγραφής του δορυφόρου Suomi NPP της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ…

Ετήσια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο


Πηγή: Charts Bin

Ο γεμάτος καφεΐνη χάρτης παρουσιάζει τα επίπεδα της ετήσιας κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο (σε κιλά) στις χώρες του κόσμου μας. Η παγκόσμια τάση μάλιστα είναι συνεχώς ανοδική, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό του 2007. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο είναι σήμερα στα 1,3 κιλά τον χρόνο. Καφέ κανείς;

Τυπογραφικός χάρτης


Πηγή: artPause

Θα κλείσουμε χαλαρά με μια καλλιτεχνική δημιουργία, την απεικόνιση δηλαδή των χωρών χρησιμοποιώντας τα τυπογραφικά στοιχεία του ονόματός τους. Η γεωγραφική ακρίβεια είναι πρόδηλη στον κομψότατο αυτό παγκόσμιο χάρτη…