Στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρώπης είναι αφιερωμένη η διακοινοβουλευτική διάσκεψη που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Από ελληνική πλευράς στη διάσκεψη συμμετέχει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Τσιάρας -μαζί με άλλα πέντε μέλη της Επιτροπής- ο οποίος, με δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα κύρια θέματα, τα οποία αποτελούν και το αντικείμενό της.

«Αναφερθήκαμε διεξοδικά στο πρόβλημα που έχει προκύψει στη Λιβύη, ιδίως λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και στο θέμα που απασχολεί εδώ και ένα χρόνο σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, στις εξελίξεις, δηλαδή, στην Ουκρανία» τόνισε ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ετέθη, επίσης, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το πρόβλημα το οποίο αφορά τις έρευνες που διεξάγει το τουρκικό σκάφος στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και υποστηρίξαμε, φυσικά, τη θέση της Κύπρου. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, ιδίως όταν πρόκειται για μια υποψήφια χώρα, η οποία πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη πορεία για να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιάρας είπε, επίσης, ότι «έγινε ειδική αναφορά, στο ψήφισμα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου, το οποίο αφορά τον σεβασμό του νόμου της θάλασσας και όλα τα ζητήματα που προέκυψαν με την παρουσία του τουρκικού σκάφους στον χώρο της ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνέχεια με όσα επετεύχθησαν στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη, που οργανώθηκε στην Αθήνα, και από τη συνάντηση της Ρώμης, προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ρόλος της διάσκεψης αυτής γίνεται συγκεκριμένος, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, την εξέλιξη και την ευρύτερη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.