Οι επαγγελματικές του ενασχολήσεις και η φιλανθρωπική του δραστηριότητα δεν του αφήνουν και πολύ ελεύθερο χρόνο, ωστόσο ο πρόεδρος της Microsoft –και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη- φροντίζει να διαβάζει περίπου ένα βιβλίο την εβδομάδα.
Εκτός από μυθιστορήματα, τα βιβλία που προτιμά ο Μπιλ Γκέιτς ανήκουν ως επί το πλείστον στην πεζογραφία και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των προσωπικών του ενδιαφερόντων. Πολλά από αυτά αναφέρονται στη συστημική μετατροπή: πώς τα έθνη μπορούν να αναπτυχθούν έξυπνα, πώς μπορεί να ηγηθεί κανείς μιας οργάνωσης, ή πώς μπορεί να συμβεί γόνιμα μια κοινωνική αλλαγή.
Δείτε παρακάτω μια λίστα με μερικά από τα βιβλία, στα οποία τα τελευταία χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς έχει δώσει λαμπρές κριτικές.
Το σχετικό αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Business Insider.
1. «Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything, 1966-2012», της Carol Loomis
Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων και δοκιμίων για τον Γουόρεν Μπάφετ και από τον Μπάφετ, τα οποία συνέλεξε η δημοσιογράφος του περιοδικού Fortune, Carol Loomis.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο θα καταλάβει τα εξής δύο στοιχεία: α) ότι ο Γουόρεν Μπάφετ ήταν συνεπής στην εφαρμογή του οράματος και των επενδυτικών αρχών του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και, β) ότι η ανάλυση και η κατανόηση των επιχειρήσεων και των αγορών που διαθέτει «δεν έχουν προηγούμενο».
«Το 1996 είχα γράψει ότι δεν είχα συναντήσει ποτέ κανέναν άνθρωπο, που να έχει τόσο καθαρή και ξεκάθαρη σκέψη για τις επιχειρήσεις. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει» αναφέρει ο Γκέιτς και συνεχίζει: «Το να μπει κανείς στο μυαλό του Μπάφετ… σίγουρα αξίζει τον κόπο και το χρόνο».
2. «Making the Modern World: Materials and Dematerialization» του Vaclav Smil
Ο αγαπημένος συγγραφέας του προέδρου της Microsoft είναι ο Vaclav Smil, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών, ο οποίος καταπιάνεται με σημαντικά ζητήματα όπως η ενέργεια και η καινοτομία.
«Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά το ζήτημα των υλικών –πώς τα χρησιμοποιούμε και πόσα χρειαζόμαστε- είναι το “κλειδί” για καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο να βελτιώσουν τις ζωές τους. Αναλογιστείτε την τεράστια άνοδο στην ποιότητα ζωής, που συντελέστηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες πλούσιες χώρες τα τελευταία 100 χρόνια. Θέλουμε αυτό το θαύμα να συμβεί σε όλη την ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Για να γνωρίζουμε προς τα πού πάμε, πρέπει να ξέρουμε πού βρισκόμασταν» είχε γράψει ο Γκέιτς γι΄ αυτό το βιβλίο.
3. «The Sixth Extinction: An Unnatural History» της Elizabeth Kolbert
Εύκολα ξεχνά κανείς ότι το παρόν αποτελεί μέρος της παγκόσμιας ιστορίας και σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, το βιβλίο της νεοϋορκέζας συγγραφέα Elizabeth Kolbert «The Sixth Extinction» βοηθά στην κατανόηση αυτού.
«Οι άνθρωποι μετακινούν είδη από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο, υπεραλιεύουν και προκαλούν οξίνιση των ωκεανών, αλλάζουν τη χημική σύνθεση ποταμών κ.ά. Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι έχουν συντελεστεί πέντε περίοδοι εξαφάνισης στην ιστορία της Γης. Η Kolbert υποστηρίζει, ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες οδηγούν στην έκτη».
4. «Stress Test: Reflections on Financial Crises» του Tim Geithner
«Ο Geithner σκιαγραφεί ένα ανθρώπινο πορτρέτο του πώς είναι να προσπαθεί να καταπολεμήσει κανείς μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή παλεύει με τις κριτικές εντός και εκτός Διοίκησης καθώς επίσης και με τις βαθιές ενοχές που έχει ως άτομο για την σχεδόν απόλυτη απουσία του από την οικογένειά του» είχε γράψει ο Γκέιτς για το βιβλίο αυτό.
5. «The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined» του Steven Pinker
Στο βιβλίο του «Better Angels», ο καθηγητής γνωστικών επιστημών του Χάρβαρντ, Steven Pinker, καταπιάνεται με ένα από τα πιο επίμαχα θέματα της ιστορίας: τη βία.
«Ο Pinker παρουσιάζει μια τεράστια ποσότητα στοιχείων, ότι ο άνθρωπος έχει γίνει σταδιακά λιγότερο βίαιος και περισσότερο… ανθρώπινος». Σύμφωνα με τον Γκέιτς, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία που έχει διαβάσει ποτέ και τον έχει επηρεάσει στον ανθρωπιστικό του έργο. «Σε γενικές γραμμές είμαι ένας αρκετά αισιόδοξος άνθρωπος. Το βιβλίο αυτό μου χτύπησε μια ιδιαίτερη χορδή και με έκανε να σκεφτώ μερικές από τις στρατηγικές που εφαρμόζουμε στο ίδρυμα».
6. «The Man Who Fed the World» του Leon Hesser
«Παρότι πολλοί δεν έχουν καν ακούσει το όνομά του, ο Borlaug είναι ο άνθρωπος που ίσως έχει σώσει τις περισσότερες ζωές από οποιονδήποτε στην ιστορία. Υπολογίζεται ότι οι ποικιλίες σπόρων που δημιούργησε έσωσαν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους από την πείνα».
Για τον Γκέις ο Borlaug αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί κανείς να προσφέρει στον κόσμο.