Μια ακόμη γιατρός, η δρ. Όλιβ Μπακ, υπέκυψε σήμερα στην επιδημία του Έμπολα που σαρώνει τη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών, ο δρ. Μπρίμα Κάργκμπο.
Η Μπακ, η οποία ήταν η διευθύντρια του δημόσιου νοσοκομείου Λάμλεϊ, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας Φριτάουν, περίπου 60 ετών, διαγνώστηκε πως προσεβλήθη από τον ιό την Τρίτη και είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης.
«Είναι άλλη μια θλιβερή ημέρα για τους επαγγελματίες της υγείας», είπε ο Κάργκμπο, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας εκφράζει τη λύπη του για τον χαμό «μιας ακόμη μαχήτριας στον αγώνα εναντίον του Έμπολα».
Η Σιέρα Λεόνε καταμετρά πλέον τέσσερις ιατρούς που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Έμπολα —ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο μοναδικός ιατρός ειδικευμένος στην ιολογία στη χώρα, που απεβίωσε τον Ιούλιο—, όπως και περίπου 50 νοσοκόμες και νοσοκόμους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του την 25η Αυγούστου για το «δίχως ιστορικό προηγούμενο» ποσοστό των γιατρών, των νοσοκόμων και του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας στη δυτική Αφρική. Οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας στις χώρες που πλήττονται ανέρχεται σχεδόν στο 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η Σιέρα Λεόνε πάντως αναμένεται να δεχθεί προσεχώς ενισχύσεις στο μέτωπο κατά του Έμπολα καθώς η Κούβα, μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ιατρών ανά αριθμό κατοίκων, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως στέλνει 62 ιατρούς και 103 νοσοκόμες και νοσοκόμους στη χώρα αυτή της Αφρικής, γεγονός που χαιρέτισε ο ΠΟΥ.
Στο μεταξύ στη Λιβερία, η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ ανακοίνωσε πως καθαίρεσε 10 κυβερνητικούς αξιωματούχους που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της επιδημίας και δεν υπάκουσαν την εντολή της να επιστρέψουν.
Οι αξιωματούχοι αυτοί παρέμειναν «εκτός της χώρας αδικαιολόγητα», τόνισε η Τζόνσον-Σίρλιφ και δεν υπάκουσαν στην εντολή της να επιστρέψουν εντός μιας εβδομάδας.
Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Λιβερία και ειδικά στην πρωτεύουσα Μονρόβια, σημειώνοντας ότι αναφέρονται πολύ λιγότερα από τα πραγματικά κρούσματα, περιλαμβανομένων των θανατηφόρων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο απολογισμός της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική έχει φθάσει τους 2.400 νεκρούς επί συνόλου 4.784 κρουσμάτων.
Τον Αύγουστο, ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι έως και 20.000 άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν από τον Έμπολα πριν το ξέσπασμα τεθεί υπό έλεγχο.