Έναν κατάλογο των χωρών που κάνουν το μεγαλύτερο καλό στον πλανήτη, αποπειράθηκε να δημιουργήσει ο Simon Anholt.

Η λίστα περιλαμβάνει 125 χώρες και επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις. Ο Anholt χρειάστηκε 2 χρόνια για να δημιουργήσει το «Good Country Index», τον οποίο και παρουσίασε σε εκδήλωση TEDSalon στο Βερολίνο.

«Το Good Country Index προσπαθεί να μετρήσει πόσο η κάθε χώρα στη Γη συνεισφέρει στον πλανήτη και στην ανθρώπινη φυλή», σημειώνεται στον επίσημο ιστότοπο του καταλόγου. Όσον αφορά τον όρο «καλή χώρα», η απάντηση που δίνει ο Anholt είναι: «Προσπαθήστε να σκεφτείτε το “καλός” σαν μια μέτρηση του πόσο μια χώρα συνεισφέρει στο κοινό καλό. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, το “καλός” σημαίνει το αντίθετο του “εγωιστικός” και όχι το αντίθετο του “κακός”. Το Good Country Index δεν προσπαθεί να κάνει μια ηθική κρίση: είναι απλά μετρήσεις, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικές, του τι συνεισφέρει η κάθε χώρα στο κοινό καλό και πόσο το αποτρέπει».

Η γενική αξιολόγηση των χωρών βασίζεται σε 5 δείκτες: «Επιστήμη και Τεχνολογία», «Κουλτούρα», «Διεθνής Ειρήνη και Ασφάλεια», «Παγκόσμια Τάξη», «Πλανήτης και Κλίμα» και «Ευημερία και Ισότητα».

Στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται η Ιρλανδία, στη δεύτερη η Φιλανδία και στην τρίτη η Ελβετία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν με τη σειρά οι: Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Δανία και Βέλγιο. Όσο για την Ελλάδα, καταλαμβάνει την 30η θέση σε σύνολο 125 χώρων.

Ο κάθε επιμέρους δείκτης περιλαμβάνει συγκεκριμένες παραμέτρους και κάθε χώρα λαμβάνει μια αξιολόγηση για το πόσο καλά τα πάει σε κάθε τομέα. Έτσι για παράδειγμα, η «Κουλτούρα» περιλαμβάνει την «Εξαγωγή δημιουργικών αγαθών», «Εξαγωγή δημιουργικών υπηρεσιών», την «Ελευθερία μετακίνησης» και την «Ελευθερία του Τύπου».

Η χώρα μας στους επιμέρους δείκτες καταλαμβάνει τις καλύτερες θέσεις στους: «Πλανήτης και Κλίμα» (32η θέση), «Παγκόσμια Τάξη» (33η θέση), «Επιστήμη και Τεχνολογία» (34η θέση) και στην «Κουλτούρα» (36η θέση). Από την άλλη, χειρότερα φαίνεται πως τα πηγαίνει στην «Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια» (65η θέση), ενώ στην «Ευημερία και Ισότητα» καταλαμβάνει την 87η θέση.

Δείτε την αξιολόγηση της Ελλάδας στους παρακάτω δείκτες…


(Πατήστε πάνω για μεγέθυνση)