Η Σομάλι Μαμ, η παγκοσμίως γνωστή ακτιβίστρια από την Καμπότζη που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη σωτηρία κοριτσιών από σωματέμπορους, παραιτήθηκε από το ίδρυμα που φέρει το όνομά της μετά από μια έρευνα που διεξήχθη όσον αφορά την εγκυρότητα των όσων ισχυριζόταν προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών.
Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι η Σομάλι Μαμ παραιτήθηκε μετά την έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Goodwin Procter για το παρελθόν της ίδιας αλλά και μιας άλλης γυναίκας, θύματος σωματεμπορίας, η ιστορία της οποίας χρησιμοποιήθηκε για να δημοσιοποιηθεί το έργο της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Στην ανακοίνωσή της, η Τζίνα Ράις Βίλχινς, η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Σομάλι Μαμ, ανακοίνωσε ότι η παραίτηση έγινε δεκτή και έχει άμεση ισχύ.
«Μολονότι έχουμε λυπηθεί βαθιά από τις πληροφορίες αυτές, είμαστε ευγνώμονες για το έργο της Σομάλι τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επειδή συνέβαλε στη δημιουργία ενός ιδρύματος που έχει βοηθήσει χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.
Πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό Newsweek φιλοξένησε ένα ρεπορτάζ του Σάιμον Μαρκς, πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας Cambodia Daily, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποκαλύψει αμέτρητες ανακολουθίες τόσο στην προσωπική ιστορία της Σομάλι Μαμ όσο και σε εκείνες των θυμάτων που φέρεται να έσωσε το ίδρυμά της.
Το 2009 το περιοδικό Τime συμπεριέλαβε τη Σομάλι Μαμ στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Για το έργο της η Σομάλι Μαμ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς, το 2006, του περιοδικού Glamour. Το ίδρυμα έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν το αγκάλιασαν διασημότητες όπως η Όπρα Γουίνφρι και η Σούζαν Σάραντον ενώ η ίδια εκφώνησε ομιλίες στον Λευκό Οίκο και στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1998 είχε επίσης τιμηθεί από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.
Η ιστορία της Σομάλι Μαμ περιγράφεται στη βιογραφία της που τιτλοφορείται «Ο δρόμος της χαμένης αθωότητας».
Η Λονγκ Προς, το θύμα των σωματεμπόρων που χρησιμοποιούσε το ίδρυμα για να διαφημίζει το έργο τους και να συγκεντρώνει πόρους, έχει εμφανιστεί σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. ‘Ομως το Newsweek, που πήρε συνέντευξη από τους γονείς της, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι έγκυροι οι ισχυρισμοί της ότι την απήγαγαν, την πούλησαν σε έναν οίκο ανοχής και την υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Ο πρώην σύζυγος της Σομάλι Μαμ, ο Γάλλος Πιερ Λεγκρό, απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό της ακτιβίστριας ότι η κόρη τους απήχθη πριν από πολλά χρόνια σε αντίποινα για τον αγώνα που έδινε η μητέρα της για τη σωτηρία κοριτσιών από τους σωματέμπορους. Ο Λεγκρό επιμένει μάλιστα ότι η κόρη του το έσκασε με τον φίλο της και επισημαίνει ότι η έρευνα που έγινε για την πρώην γυναίκα του καταδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη επίβλεψη των μη κυβερνητικών οργανώσεων.