Συνολικά 97 στρατιώτες του Μαλί, εκ των οποίων 22 τραυματίες, βρίσκονταν σήμερα στο στρατόπεδο του ΟΗΕ στην Κιντάλ, τον έλεγχο της οποίας έχουν από χθες οργανώσεις Τουαρέγκ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Μαλί, Σουμέιλου Μπουμπέγε Μαΐγκα.
Στην Κιντάλ «έχουμε 97 στρατιωτικούς στο στρατόπεδο 2, με την Αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma), μεταξύ των οποίων βρίσκονται 22 τραυματίες», δήλωσε ο Μαΐγκα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORTM.
Ο ίδιος σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος απολογισμός όσον αφορά τους νεκρούς και τους αιχμαλώτους, αλλά διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί είναι λιγότεροι από αυτούς που ανακοινώνουν οι ένοπλες οργανώσεις του βορρά.
Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Μούσα Αγκ Ατάχερ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA), είχε δηλώσει ότι περίπου 40 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, 50 τραυματίστηκαν και 70 αιχμαλωτίστηκαν στις συγκρούσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κιντάλ.
Το MNLA είχε στις τάξεις του 2 νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό του.
Στην Κιντάλ μαίνονταν εδώ και μέρες μάχες ανάμεσα στο στρατό του Μαλί και ένοπλες ομάδες Τουαρέγκ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο της πόλης αυτής, όπως και άλλων περιοχών του βορείου τμήματος της χώρας, μεταξύ των οποίων της πόλης Μένακα, νικώντας τις τακτικές δυνάμεις.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Μαλί διατηρούν «ανέπαφες» τις θέσεις τους παντού στο βόρειο τμήμα της χώρας εκτός της Κιντάλ.
«Αυτήν την στιγμή έχουμε αποσυρθεί από την Κιντάλ. Η Μένακα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις» από ένοπλες ομάδες, «αλλά δεν έχει χαθεί ο έλεγχος της Μένακα. Επίσης παντού στους άλλους τομείς, οι θέσεις μας παραμένουν ανέπαφες: στην Τεσαλίτ, στην Αγκελχόκ, στους τομείς της Γκάο, στο Τιμπουκτού», σημείωσε ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε προς το ORTM.
Το Μαλί εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια υποστήριξη από τη γαλλική δύναμη Serval, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε επίσης ο υπουργός Άμυνας του Μαλί, μετά την παραδοχή της απώλειας της Κιντάλ και των πιέσεων που δέχονται οι τακτικές δυνάμεις στην Μένακα.
Νωρίτερα σήμερα η Γαλλία είχε απευθύνει έκκληση για την παύση των εχθροπραξιών στο βόρειο τμήμα του Μαλί και για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μπαμακό και τις ομάδες των Τουαρέγκ του βορρά.
«Έχει μεγάλη σημασία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αρχίσουν περιεκτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ, σημειώνοντας ότι «επείγει οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» της σύγκρουσης.