Συνεχίζουν να σοκάρουν οι αριθμοί που αφορούν τον κορονοϊό στην Ινδία. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 128 χιλιάδες, την ώρα που τα κρούσματα φτάνουν κοντά στα 8,68 εκατομμύρια. Η κατάσταση στις δομές υγείας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στο Νέο Δελχί, ενώ η μεγάλη ινδουιστική γιορτή του Σαββατοκύριακου εντείνει την αγωνία.

Τα 20.000.000 κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά σε μια από τις σημαντικότερες γιορτές για τη χώρα -και όχι μόνο. Παρότι έχει απαγορευτεί, αναμένεται να εκτοξευθούν χιλιάδες πυροτεχνήματα, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που επιδεινώνει τα πράγματα για τους ασθενείς με την COVID-19.

Το Νέο Δελχί κατέγραψε σήμερα ρεκόρ, με 8.593 κρούσματα κορονοϊού (από τα 47.905 σε εθνική κλίμακα). Ενώ ο μέσος δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκε στο 299, σε μια κλίμακα που φθάνει ως το 500. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 300 υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο αναπνευστικό ακόμη και σε φυσιολογικές εποχές.

Οι ΜΕΘ έχουν κορεστεί στην ινδική πρωτεύουσα, σε βαθμό που ορισμένα νοσοκομεία εγκαθιστούν νέα κρεβάτια σε προϋπάρχουσες ενόψει Σαββατοκύριακου.

Η γιορτή Ντιουάλι υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «υπερμεταδότη μπροστά στα μάτια μας και οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο», δήλωσε ανώτερο στέλεχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο Νέο Δελχί, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τονίζοντας πως οι αρχές καλούνται να παίξουν ρόλο «πυροσβεστών».

Οι αχανείς αγορές της πρωτεύουσας είναι γεμάτες αγοραστές ενόψει της γιορτής και της περιόδου που γίνονται πολλοί γάμοι, καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναζωογονηθεί η χτυπημένη από την πανδημία οικονομία. Το μέτρο της χρήσης μασκών τηρείται, αλλά αυτό της κοινωνικής απόστασης όχι. Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Το Νέο Δελχί ήταν από τις πρώτες πόλεις της χώρας όπου η οικονομική δραστηριότητα ξανάρχισε μετά το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και άλλες επιχειρήσεις άνοιξαν, καθώς η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι πάσχιζε να αποφύγει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Η Ινδία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 8.683.916 κρούσματα του SARS-CoV-2 -τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μετά στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ- και 128.121 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Γενικά, τα κρούσματα είναι αρκετά λιγότερα από αυτά που καταγράφονταν τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης θνητότητας, 92 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων, είναι πολύ πιο κάτω από αυτόν των ΗΠΑ (711) και από τον παγκόσμιο (160). Όμως το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η θετική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ενδέχεται να διαγραφτεί και η εξάπλωση να αναζωπυρωθεί μετά τις γιορτές.

Οι Ομοσπονδιακές Αρχές κάλεσαν την τοπική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα να ετοιμαστεί για τη διαχείριση έως και 15.000 κρουσμάτων την ημέρα και να κάνει πολύ πιο επιθετικά τεστ.

Πάνω από τις μισές από τις 16.511 κλίνες για ασθενείς με COVID-19 ήταν κατειλημμένες μέχρι χθες, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς βρίσκονταν σε απομόνωση στα σπίτια τους. Δεν δημοσιοποιούνται χωριστά δεδομένα για τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις Αρχές στο Νέο Δελχί, τα είκοσι και πλέον ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης κλήθηκαν να ετοιμάζουν εκατοντάδες κρεβάτια για ασθενείς με την COVID-19, ενώ πάνω από 100 ΜΕΘ προστίθενται στα κρατικά νοσοκομεία.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως η πρακτική να προστίθενται κρεβάτια στις ΜΕΘ δεν είναι πάντα δυνατή καθώς πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. «Υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις αποστάσεις και ως προς τον εξαερισμό», εξήγησε ο Ντες Ντίπακ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ram Manohar Lohia, σύμφωνα με τον οποίο και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έχουμε φθάσει σε επίπεδο σχεδόν απόλυτης πληρότητας των ΜΕΘ».

Ο Βαρούν, μετά την εμπειρία που έζησε με τη γιαγιά του, ανησυχεί για τον εαυτό του και την υπόλοιπη οικογένειά του. Περιμένουν να υποβληθούν σε τεστ. «Θεός φυλάξοι αν κανένας άλλος χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο (…) τι θα γίνει σε μια-δυο μέρες; Αυτό με φοβίζει ακόμη περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ινστιτούτο Serum έχει παρασκευάσει 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

To Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει παρασκευάσει 40.000.000 δόσεις του πιθανού εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και ότι σύντομα θα αρχίσει να παρασκευάζει και το πιθανό εμβόλιο της Novavax, ενώ και τα δύο επιδιώκουν να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Το Serum διευκρίνισε ότι έχει στρατολογήσει 1.600 μετέχοντες στην Ινδία για τις δοκιμές τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου και ότι προγραμματίζει επίσης να ζητήσει ρυθμιστική έγκριση για τη διεξαγωγή δοκιμών τελικού σταδίου για το εμβόλιο της Novavax.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το πιο προχωρημένο όσον αφορά τη δοκιμή του σε ανθρώπους στην Ινδία, σύμφωνα με τo Serum, το οποίο προσθέτει ότι το ίδιο και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) θα επιδιώξουν “έγκαιρη διαθεσιμότητα” του εμβολίου στην Ινδία.

Εκπρόσωποι του Serum και του ICMR αρνήθηκαν να διευκρινίσουν αν οι 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποσκοπούν στην προμήθεια μόνον της Ινδίας.

Το ICMR, οργανισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έδωσε τη χρηματοδότηση για τους χώρους στους οποίους γίνονται οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca, πρόσθεσε το Serum, σημειώνοντας ότι αυτό και το ICMR βρίσκονται τώρα στο μεσαίο στάδιο κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε 15 κέντρα σε όλη την Ινδία.

Η είδηση αυτή ήρθε την ώρα που οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό στην Ινδία, την δεύτερη χειρότερα πληγείσα χώρα στον κόσμο, έφτασαν σήμερα τα 8,68 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 ξεπέρασε τους 128.000.

Η Ινδία αναπτύσσει τουλάχιστον δύο δικά της πιθανά εμβόλια, ενώ η τοπική φαρμακοβιομηχανία Dr Reddy’s Labs πραγματοποιεί δοκιμή στη χώρα για υποψήφιο εμβόλιο της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους αποδείχθηκε περίσσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών.

Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει την δέσμευσή της με την κυβέρνηση της Ινδίας για την παροχή του πιθανού εμβολίου της στην χώρα.