Στους 350 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα του νομού Μάνισα (Μαγνησία) υποστήριξε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα.
Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί είναι 205 και ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων. Έχουν εν τω μεταξύ ανακοινωθεί τα ονόματα των 88 ανθρακωρύχων που τραυματίστηκαν στο ανθρακωρυχείο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς οι 63 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απελπισμένες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για τον απεγκλωβισμό των εργατών.
Στο μεταξύ, «εξαιτίας της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών από την (Τρίτη) 13η Μαΐου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, θα μεταβεί στον τόπο της καταστροφής. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα, αναμένεται επίσης σήμερα στη Σόμα.
Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Σμύρνη. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ που βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος είχε τονίσει στους δημοσιογράφους ότι ο απολογισμός ανέρχεται σε 205 νεκρούς, αλλά είναι προσωρινός. «Ο αριθμός των νεκρών έφθασε του 205. Οι ελπίδες μας μειώνονται όλο και περισσότερο» για την ανεύρεση επιζώντων, είπε νωρίτερα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές τραγωδίες στην ιστορία της Τουρκίας. Ο υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στις υπόγειες στοές.
Σύμφωνα με τις αρχές, από τους 787 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου την ώρα της έκρηξης έχουν ανασυρθεί 363 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται οι 205 νεκροί. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.
Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενη οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.
Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα τουρκικά ορυχεία.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η «Soma Komur Isletmeri», εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία , η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις». Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.
Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.
«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά. Παράλληλα, το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα άρχισε σήμερα έρευνα για το θέμα.
Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα ασθενοφόρα κυκλοφορούν γύρω από την είσοδο του ανθρακωρυχείου με βραδύτερους όμως ρυθμούς σήμερα. Από το πρωί, λιγότεροι από δέκα ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν από τις στοές, οι περισσότεροι νεκροί σκεπασμένοι με κουβέρτες. Κατά τη διέλευση των φορείων προς τα ασθενοφόρα δεκάδες χέρια απλώνονταν για να ανασηκώσουν τις κουβέρτες.
Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονταν από την περιοχή της Σόμα.