Φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν, όπως υποστηρίζουν, μια αυτοσχέδια βόμβα χλωρίου ανάρτησαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης, με στόχο να στηρίξουν τις καταγγελίες τους ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα χημικά όπλα σε δύο επιθέσεις.
Οι αντάρτες και η κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται ότι έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες χωριό Κφαρ Ζέιτα στην κεντρική επαρχία Χάμα, 200 χλμ. βορείως της Δαμασκού.
Αμφότερες οι πλευρές λένε πως χρησιμοποιήθηκε χλώριο, ένας θανατηφόρος παράγοντας που είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αέριο αυτό, το οποίο έχει βιομηχανικές χρήσεις, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χημικών όπλων που δήλωσε πέρυσι ο Άσαντ στον παγκόσμιο οργανισμό για τον έλεγχο των χημικών όπλων για να καταστραφούν.
Πρόκειται για μια χημική ουσία διπλής χρήσης, η οποία θα έπρεπε να δηλωθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσε εκπρόσωπος.
(Το βίντεο είναι πιθανό να μην παίζει σε tablet και smartphones)
Η κρατική συριακή τηλεόραση κατηγόρησε το Σάββατο ως δράστη των επιθέσεων το Μέτωπο Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα, προσθέτοντας πως δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν απ’ αυτές.
Χθες, Κυριακή, ακτιβιστές της «Συριακής Επανάστασης στην Κφαρ Ζέιτα» ανάρτησαν εικόνες βίντεο και φωτογραφίες ενός μεταλλικού κουτιού που δεν είχε εκραγεί και έφερε το χημικό σύμβολο του χλωρίου, Cl2, στη μια πλευρά του, για το οποίο είπαν πως βρέθηκε στο χωριό.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο ή των φωτογραφιών.
Στο μεταξύ, ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε σήμερα πως η Συρία έχει καταστρέψει ή παραδώσει το 65,1% των 1.300 μετρικών τόνων χημικών όπλων που έχει αναφέρει πως διαθέτει, αλλά πρέπει να αυξήσει το ρυθμό για να ανταποκριθεί στις προθεσμίες τις οποίες έχει συμφωνήσει.
Ένα 13ο φορτίο χημικών όπλων φορτώθηκε σήμερα σε πλοία στο λιμάνι της Λατάκιας για να καταστραφεί στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.
Ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτσού δήλωσε πως, μολονότι η τελευταία παράδοση των όπλων αυτών ήταν ενθαρρυντική, «τόσο η συχνότητα όσο και ο όγκος των παραδόσεων πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να αποκατασταθεί η συμμόρφωση των κινήσεων προς το προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο.
Η Συρία έχει προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου για να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα των χημικών όπλων, αλλά έχει ήδη καθυστερήσει μερικές εβδομάδες.