Ενώ χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο Κογκρέσο για τα θύματα της γενοκτονίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, σε ένδειξη συμπαράστασης στον 99χρονο αγώνα των Αρμενίων για να αναγνωριστεί η γενοκτονία.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις, οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Ντίνα Τάιτους, καθώς και η συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο, Κάρολιν Μαλόνι, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη αναγνώρισης από την Τουρκία του εγκλήματος εξολόθρευσης των Αρμενίων πριν ένα σχεδόν αιώνα και την ανάγκη να αρχίσει στην Τουρκία η δύσκολη και επίπονη διεργασία αναγνώρισης των ιστορικών ευθυνών, ώστε να μην ξεχαστούν και το κυριότερο να μην επαναληφθούν, όπως τόνισαν οι ομιλητές.
Ειδικότερα ο κ. Μπιλιράκης θύμισε πως η γιαγιά του ήταν από τη Σμύρνη, όπου έζησε τη γενοκτονία των Ελλήνων το 1922, ενώ τόνισε πως «επιτέλους, οι ΗΠΑ χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αναγνώρισης των τουρκικών πράξεων χωρίς να υποχωρούν σε επιμέρους συμφέροντα».
Το «τιμώμενο πρόσωπο» της εκδήλωσης ήταν ο 68χρονος γνωστός εκδότης και πολιτικός ακτιβιστής και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ρατζίπ Ζαράκογλου, ο οποίος, έχοντας υποστεί πληθώρα διώξεων και φυλακίσεων, επιμένει στην προάσπιση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Όπως ανέφερε, ταξίδεψε στις ΗΠΑ ειδικά για να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη πλέον η κυβέρνηση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αναγνώριση του αφανισμού του αρμενικού πληθυσμού και στην παραδοχή πως έγινε γενοκτονία. «Η άρνηση του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος είναι έγκλημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «αφήνει ελεύθερο το πεδίο για πιθανές νέες γενοκτονίες σε βάρος μειονοτήτων στην Τουρκία».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «το έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ντροπή, τόσο για τη Τουρκία, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αποδειχτούν πραγματικός φίλος χρειάζεται να στηρίξουν τον πλήρη εκδημοκρατισμό στην χώρα και την αντιμετώπιση της ιστορικής πραγματικότητας -για τα οποία παλεύει όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που τολμούν, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, να αντισταθούν σε απολυταρχικές μεθοδεύσεις».
Εν τω μεταξύ, μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA), Ραμ Χαμπαριάν «η ψήφος επιβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αλήθεια, ενώ συνιστά μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη τουρκική προσπάθεια άρνησης της γενοκτονίας. Παράλληλα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Ομπάμα προκειμένου να σταματήσει τη συνεργεία της κυβέρνησής του για τη συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος από την Άγκυρα».