Την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένωσή της με τη Ρωσία, συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση χορήγησης βίζα και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων Αξιωματούχων.
Οι Δυτικοί καταδίκασαν χθες, Κυριακή, το «παράνομο» δημοψήφισμα στην Κριμαία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ενδεχόμενες επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πουτιν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ το χθεσινό δημοψήφισμα στην Κριμαία.
Η Ιαπωνία και ο Καναδάς συντάχθηκαν με τις δυτικές καταδίκες. Το Τόκιο κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να μη προσαρτήσει την Κριμαία κι η Οτάβα αναφέρθηκε στον «παράνομο χαρακτήρα» του «λεγόμενου δημοψηφίσματος».
Χωρίς να περιμένουν, οι Βρυξέλλες όπως και η Ουάσινγκτον επανέλαβαν χθες, Κυριακή, πως θεωρούν «παράνομο και αθέμιτο» το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο «αντιβαίνει στο ουκρανικό Σύνταγμα και στους διεθνείς νόμους», σύμφωνα με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα» της ψηφοφορίας, επανέλαβε επίσης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους.
«Έπειτα απ’ αυτό το παράνομο δημοψήφισμα, η Ρωσία αρχίζει ντε φάκτο την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε αντιδρώντας έντονα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκαϊτέ.
Χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία αυτή «ψευδο-διαβούλευση», ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο πως, «αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα θα υπάρξει χρήση κυρώσεων», στις οποίες συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την τελευταία έκτακτη σύνοδό τους για την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου.
Το Λονδίνο, το οποίο φαινόταν ως τώρα μάλλον απρόθυμο, δήλωσε επίσης πως είναι καιρός «να υιοθετήσει (η ΕΕ) πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα», σύμφωνα με τον βρετανό υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Στις Βρυξέλλες, μια νέα σύνοδος σε επίπεδο πρεσβευτών επρόκειτο να οριστικοποιήσει χθες το βράδυ «στοχευμένες» κυρώσεις σε βάρος ρώσων ή ουκρανών φιλορώσων αξιωματούχων, με τη μορφή περιορισμών στις θεωρήσεις εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων.
Ουδεμία επίσημη πληροφορία θα αποκαλυφθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά με τον κατάλογο των προσώπων που γίνονται στόχοι κυρώσεων, ο οποίος θα μπορούσε να περιλάβει «25 ως 30 ονόματα», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. «Πρόκειται να είναι περιορισμένος, αλλά πολιτικά σημαντικός, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα» στη Μόσχα, διευκρίνισε μια άλλη πηγή.
Ο εν λόγω κατάλογος «θα περιλαμβάνει κοινοβουλευτικούς, μέλη οργάνων ασφαλείας, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας…», σύμφωνα με την πηγή αυτή. Θα αφορά επίσης φιλορώσους αξιωματούχους της Κριμαίας.
Ωστόσο φαίνεται πως αποκλείεται ο κατάλογος να περιλάβει, σ’ ένα πρώτο στάδιο, μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, επειδή θα ήταν δύσκολο να τιμωρηθούν πρόσωπα με τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει διαπραγμάτευση μιας πολιτικής λύσης.
Πράγματι οι δυτικές πρωτεύουσες διερωτούνται για τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το δημοψήφισμα. «Θα ικανοποιηθεί άραγε από την πρόσδεση της Κριμαίας στη Ρωσία ή θα επιδιώξει να επεκτείνει το πλεονέκτημά του στην ανατολική Ουκρανία;», αναρωτιέται ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.
Για πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, η στάση της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες δεν δημιουργεί αισιοδοξία. «Ως τώρα η Ρωσία μπλόκαρε κάθε επιλογή εξόδου από την κρίση, κάθε πρόοδο προς μια αποκλιμάκωση, και θέλει προφανώς να σταθεροποιήσει μια κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε», δήλωσε χθες, Κυριακή, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί,η η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τρίτη σειρά κυρώσεων, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο επιβλαβείς για τη Μόσχα επειδή αφορούν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Οι οικονομικοί κύκλοι, κυρίως οι γερμανικοί, εκφράζουν δημοσίως ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αποφασισθούν τέτοιες κυρώσεις. Ο επικεφαλής της γιγάντιας ενεργειακής εταιρείας EON, ο Γιοχάνες Τέισεν, επέστησε την προσοχή μιλώντας στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» για τον κίνδυνο «να ζημιωθούν χωρίς προετοιμασία» οι σχέσεις με τη Ρωσία, τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε κι αυτός χθες απρόθυμος για κυρώσεις, υπογραμμίζοντας πως πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η δική του, “θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι” σε περίπτωση που αυτές επιβληθούν.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον πρόεδρο Πούτιν, να αναπτυχθούν στην Ουκρανία περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).