Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο του Ισραήλ το «δεσποτικό καθεστώς» του Ιράν και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κάνει «κατάπτυστες» προσπάθειες να οπλίσει τους παλαιστίνιους μαχητές.
«Συμμερίζομαι το βαθύ σκεπτικισμό και τη μεγάλη ανησυχία για το Ιράν», δήλωσε ο Κάμερον, αναφερόμενος και στην εκλογή το περασμένο έτος του προέδρου Χασάν Ροχανί που θεωρείται σχετικά μετριοπαθής. Η ομιλία του Κάμερον στην Κνεσέτ ήταν σθεναρά υπέρ του Ισραήλ, και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός που κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ από την ανάληψη της εξουσίας το 2010, χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην προώθηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, όπως είπε οι παγκόσμιες εντάσεις γύρω από το Ιράν και ο φόβος της επιδίωξής του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο είναι πιθανό να συνεχιστούν ακόμη και αν η μακροχρόνια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επιλυθεί.
«Το Ισραήλ δεν είναι η αιτία της σκιάς που ρίχνει το Ιράν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κάμερον. «Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που λέει ότι αν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι κάνουν ειρήνη, το Ιράν κατά κάποιο τρόπο πρόκειται να διαλύσει το δεσποτικό του καθεστώς ή να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του προθέσεις» πρόσθεσε. «Όλοι λαχταρούμε μια διαρκή και ασφαλή ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του», ανέφερε επίσης ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Παρότι η Βρετανία ενίσχυσε από τον περασμένο Νοέμβριο τις διπλωματικές της σχέσεις της με την Τεχεράνη, με τον διορισμό ενός μη μόνιμου επιτετραμμένου, ο Κάμερον χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για το καθεστώς του Ιράν αναφερόμενος και στην κατάσχεση από το Ισραήλ ενός πλοίου που μετέφερε πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για τους παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, αν και η Τεχεράνη αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο Κάμερον στην ομιλία του ανέφερε ότι ήταν «μια ακόμη κατάπτυστη προσπάθεια από τους Ιρανούς να περάσουν λαθραία ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς στη Γάζα» .
Λίγο μετά την ομιλία του στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε «τη δηλητηριώδη ιδεολογία του ισλαμιστικού εξτρεμισμού», το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι από τη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύθηκε μπαράζ ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους. Ο Κάμερον είπε επίσης ότι κάθε μελλοντική προσπάθεια τους Ιράν να αποκτήσει ε πυρηνικά όπλα είναι «μια απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» και υποσχέθηκε ότι η Βρετανία δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας και την Τεχεράνη που επέτρεψε τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων κατά του Ιράν .
Ο Κάμερον αναμένεται να έχει χωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς παραμένει η αντιπαράθεση των δύο ηγετών σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και πέρα από την καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου.