Τα βραβεία «architizer A +» μας παρουσιάζουν τα μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα από ολόκληρο τον κόσμο που είναι κατηγοριοποιημένα σε περισσότερες από 60 κατηγορίες.
Οι φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού, για τις μεγάλες οικογενειακές μονοκατοικίες, είναι πραγματικά εντυπωσιακές δημιουργίες, που έχουν χτιστεί από την παραλία της Καλιφόρνια μέχρι το καταφύγιο σε βουνό της Βραζιλίας.
Το κοινό μπορεί να ψηφίσει για ένα από τους πέντε φιναλίστ της κατηγορίας από σήμερα και μέχρι τις 21 Μαρτίου.
Η πρώτη μονοκατοικία είναι η «The Cresta» που μοιάζει να επιπλέει χάρη στο ντιζάιν της πισίνας που το περικλύει και στην οποία αντανακλάται.
Πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι σχεδόν 500 τετραγωνικών μέτρων στη La Jolla της Καλιφόρνιας που σχεδιάστηκε από το «Jonathan Segel Architects» σε ένα μικρό χώρο που όμως δείχνει ευρύχωρος και φωτεινός.
Το επίσης εντυπωσιακό «The Muna» δημιουργήθηκε για να συνυπάρχει με την μοναδική του θέση στο Άσπεν του Κολοράντο.
Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο σπίτι, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου «Oppenheim Architecture and Design».
Το ενεργειακό σπίτι χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια που δέχεται από τα τεράστια γυάλινα πάνελ που τίθεται σε λειτουργία με το πάτημα ενός κουμπιού και έχει θέα στα βουνά και τα λιβάδια που το περικυκλώνουν.
Το «The Vault» είναι η μονοκατοικία που μοιάζει με τετράγωνο κουτί που στηρίζεται σε αψίδες οι οποίες και του παρέχουν τη δυνατότητα να έχει μια πανοραμική θέα στη θάλασσα και βρίσκεται στην Καλιφόρνια.
Το λευκό σπίτι είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου «Johnston Marklee» με τη θέα στη θάλασσα να δεσπόζει ακόμα και στα εσωτερικά δωμάτιά του.
Το «JN House» είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο που βρίσκεται στην Βραζιλία και σε απόσταση μισής ώρας από το Ρίο.
Είναι κυκλωμένο από καταπράσινα λιβάδια και τα βουνά της Petropolis και πρόκειται για μια δημιουργία του «Bernardes + Jacobsen Arquitetura» που κατάφερε να ενσωματώσει το σπίτι στο περιβάλλον.
Τέλος το «Villa Kugelhof» είναι φτιαγμένο από δυο «κουτιά» με το ένα να μοιάζει να επιπλέει στην επιφάνεια της γης και το δεύτερο να βρίσκεται υπόγεια.
Είναι δημιούργημα του «Paul de Ruiter Architects» που κατασκεύασε ένα απόλυτα αυτόνομο σπίτι που δημιουργεί την ενέργεια που χρειάζεται, ζεσταίνει το νερό και κομποστοποιεί τα σκουπίδια.