Ένοπλοι δολοφόνησαν μια πρώην Μις Βενεζουέλα και τον πρώην σύζυγό της στο πιο πρόσφατο βίαιο έγκλημα με θύματα διάσημους στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα.
Η Μόνικα Εσπιέρ Μοτς, ηλικίας 29 ετών, που υπήρξε επίσης πρωταγωνίστρια σε σειρές σαπουνόπερας και ο σύζυγός της Χένρι Μπέρι, ένας Ιρλανδός επιχειρηματίας ηλικίας 39 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ του Πουέρτο Καμπέγιο και της Βαλένθιας, στα κεντρικά της χώρας.
Η κάτοχος του τίτλου του διαγωνισμού ομορφιάς του 2004 ζούσε μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά παραθέριζε στη Βενεζουέλα. Η 5χρονη κόρη του ζευγαριού γλίτωσε από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, αλλά τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση και μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο της πρώην εστεμμένης ίσως να είχε υποστεί βλάβη πριν οι κακοποιοί το προσεγγίσουν, ένα συχνό φαινόμενο όταν το σκοτάδι πέσει στους δρόμους μιας χώρας με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Οι ένοπλοι κατά τα φαινόμενα επιχείρησαν να ληστέψουν την οικογένεια καθώς εκείνη περίμενε την οδική βοήθεια.
Συνάδελφοι της Εσπιέρ Μοτς στον χώρο του θεάματος δήλωσαν συντετριμμένοι.
«Είμαι τόσο λυπημένος για τη Βενεζουέλα μου, τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Μόνικας Εσπιέρ. Οργή και αδυναμία (να αντιδράσω) είναι τα συναισθήματα που νιώθω τώρα» έγραψε ο τραγουδιστής της σάλσα Όσκαρ δε Λεόν στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Το επίσημο ποσοστό ανθρωποκτονιών στα τέλη του 2013 ήταν 39 ανά 100.000 κατοίκους, αλλά μη κυβερνητικές οργανώσεις ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σχεδόν στο διπλάσιο κάνοντας λόγο για 24.000 θανάτους.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει διακηρύξει ότι πρωταρχική προτεραιότητά του είναι η πάταξη των βίαιων εγκλημάτων και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το θέμα αυτό αποτελεί μια βασική ανησυχία των πολιτών.
Η αντιπολίτευση ωστόσο ισχυρίζεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης κατά της εγκληματικότητας δεν θα φέρουν καρπούς διότι δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, επικαλούμενη τα φαινόμενα ατιμωρησίας των εγκληματιών, τη διαφθορά των δικαστικών αρχών και τη συνέργεια επίορκων αστυνομικών σε ένα μέρος των εγκλημάτων που διαπράττονται.