Ρακοσυλλέκτες που ζουν μέσα στα σκουπίδια θυμίζουν οι ένοικοι των σπιτιών στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Τα σπίτια τους μοιάζουν με χωματερές, με σωρούς χαρτιά, σκουπίδια, σακούλες, παλιές εφημερίδες και βρώμικα ρούχα.
Κουζίνες στις οποίες δεν θα τολμούσε κανείς όχι να μαγειρέψει, αλλά ούτε να πατήσει το πόδι του. Μπάνια που παραπέμπουν σε δημόσιες τουαλέτες.
Η μυστική ζωή των ανθρώπων που δεν αντέχουν να πετάξουν τίποτα από τα πράγματά τους, ούτε καν άχρηστα αντικείμενα, αποτυπώθηκε στο φακό της φωτογράφου Paula Salischicker όταν ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς αποφάσισαν σαν υπερνικήσουν τη ντροπή τους για την κατάσταση στην οποία ζουν και να ανοίξουν τα σπίτια τους.
Στόχος ήταν και οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ακαταστασίας στην οποία ζουν.
Για πολλά από τα μέλη της ομάδας, που συναντώνται τακτικά αναζητώντας βοήθεια και συμβουλές για τον εθισμό τους στη συσσώρευση και τη συλλογή αντικειμένων, η συνήθεια αυτή έγινε τόσο ακραία που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να αφήσουν πίσω τους τα βρωμερά σπίτια τους καθώς δεν μπορούσαν πια να ζουν στις συνθήκες αυτές.
Η φωτογράφος τόνισε πως πολλά από τα μέλη της ομάδας δυσκολεύτηκαν να ανοίξουν το σπίτι τους καθώς ντρέπονταν για την κατάστασή τους.
«Κάποιοι είχαν αξιόλογες δουλειές, κανονική κοινωνική ζωή», λέει στη Daily Mail η Salischicker. «Αν κάτι μέσα στο σπίτι χαλούσε, ντρέπονταν να φωνάξουν πχ τον ηλεκτρολόγο να το φτιάξει, κι έτσι παρέμενε έτσι χαλασμένο».
Για κάποιους η αλήθεια ήταν πολύ σκληρή και ένας από τους ανθρώπους της ομάδας αρνιόταν πως οι φωτογραφίες ήταν από το σπίτι του!
Η διαταραχή αυτή, το «hoarding» ορίζεται ως ξεχωριστή διαταραχή στο νέο Εγχειρίδιο Διάγνωσης και Στατιστικής Ψυχικών Διαταραχών. Η ομάδα που συγκεντρώνεται στο Λονδίνο είναι η πρώτη αυτού του είδους και προσφέρει δωρεάν βοήθεια σε ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους.
«Είμαι ευγνώμων που μού άνοιξαν τα σπίτια τους γιατί πραγματικά κατάλαβαν πως πρόκειται για διαταραχή. Ελπίζω οι φωτογραφίες μου να τους βοηθήσουν να δουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και να καταφέρουν να νικήσουν ή να θεραπεύσουν την εμμονή τους», κατέληξε η φωτογράφος.