Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα διαρκέσει στην Κύπρο το ενδέκατο συνέδριο «Slow Island 2013» ( «Αργονήσια 2013») του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Slow Food», που διοργανώνεται για πρώτη φορά.
Θέμα του συνεδρίου είναι «ο αειφόρος/εναλλακτικός τουρισμός με επίκεντρο τη γαστρονομία». Το συνέδριο αποτελεί μέρος του έργου με την ονομασία «Θάλασσες Πολιτισμού», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος 2007-13» και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα φιλοξενηθούν στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού Γυμνασίου Πεδουλά. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, επίσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε θέματα οικολογίας, γαστρονομική εκδήλωση, παρουσίαση κυπριακών χορών, εκδρομή στην περιοχή του Τροόδους και γευσιγνωσία κρασιού σε οινοποιείο.
Το «Slow Food» ιδρύθηκε το 1989 στην Ιταλία, με στόχο να αντισταθμίσει την εξάπλωση της ταχυφαγίας και της ομοιομορφίας της τροφής. Βασίζεται στην ιδέα της οικολογικής γαστρονομίας, στην οποία η διατροφή διατηρεί τον τοπικό πολιτιστικό χαρακτήρα της και παράγεται με βιώσιμες μεθόδους και σεβασμό στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Αποτελείται από 150.000 μέλη σε 160 χώρες.
Στην Κύπρο η τοπική οργάνωση «Slow Food» ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια και έχει οργανώσει ποικίλες εκδηλώσεις με στόχο την ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνίας να αναγνωρίζει, να υποστηρίζει αλλά και να απαιτεί φαγητό που είναι καλό, καθαρό και τίμιο. Το «Slow Food» προωθεί την ποικιλία των γεύσεων, τις βιολογικές καλλιέργειες, τους μικρούς και ποιοτικούς παραγωγούς, τις βιώσιμες προσεγγίσεις στο ψάρεμα και την κτηνοτροφία.
Τα συνέδρια «Slow Island» διοργανώνονται μια φορά τον χρόνο σε διαφορετικά νησιά της Μεσογείου τα οποία αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας και της αειφορίας στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, την προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας και των τοπικών ειδών διατροφής. Έχουν ως στόχο τη δημιουργία δικτύων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγών και των καταναλωτών στα νησιά αυτά.